Doktor Milićević otkriva KADA dete sme da primi MMR vakcinu, ako je preležalo KOVID: Jedan faktor mora da se uzme u obzir!

Vesti 04.11.2021 10:00 0

Zbog sve većeg broj zaražene dece, korona virusom, mnogi roditelji se plaše gužve u Domovima zdravlja i zbog toga odlažu vakcinaciju dece MMR vakcinom

Doktor Milićević otkriva KADA dete sme da primi MMR vakcinu, ako je preležalo KOVID: Jedan faktor mora da se uzme u obzir!

Printscreen/Youtube

Pedijatre širom naše zemlje brine činjenica da sve manji broj mališana prima MMR vakcinu, a zbog toga nam preti malih boginja!

- Dete za koje se pouzdano zna da je preležalo kovid, sme da primi MMR vakcinu, ali mora da prođe neko određeno vreme - objasnio je doktor Saša Milićević u Jutarnjem progamu na "Prvoj TV". 

Pedijatar Milićević istakao je da se pomerio "redovni kalendar" vakcinacije zbog straha.

- Mora de priznati da je kovid poremetio taj redovni kalendar vakcinacije, pre svega što se roditelji plaše da idu u Dom zdravlja i da će se tamo deca inficirati, iako su podeljeni prilazi. Međutim, taj strah postoji, plaše se da če biti gužva.

Iako mnoge roditelje zanima da li njihovo dete sme da primi MMR vakcinu posle kovida, doktor ističe da sme, ali jedan faktor mora da se uzme u obzir.

- Ako to nije bila neka komplikovana infekcija, jedan do tri meseca posle oboljenja može da primi. Ali mora da bude apsolutno zdravo i da se uradi pedijatrijski pregled prethodno.

Međutim, i pre korone mnogi roditelji su "odugovlačili" i pomerali datum za vakcinaciju deteta jer se dosta govorilo o povezanosti MMR vakcine i autizma.

Neki roditelji su čak i čekali d aim dete progovori ili napuni dve godine, pre nego što odluče da ga imunizuju - iako je preporučeno da se dete vakciniše u 13. mesecu.

- Taj period, nakon navršene prve godine života, tamo u 13. mesecu, uzet je kao optimalan, jer su istraživanja davno pokazala da je u tom periodu najefikasnija i ujedno da daje najmanje štetnih efekata. Pitanje u vezi MMR i autizma je pitanje koje roditelji najčešće postavljaju i mi se svi u našim stavovima upravljamo prema naučnim radovima. Tako da do sada nema nekih dokaza, verujem da bi morao da ispliva neki dokaz da je zaista tako. Ima roditelja koji kažu da se kod neke dece to dogodilo, ali nema naučnih dokaza. Autizam se inače dijagnostikuje u tom periodu kada se daje MMR vakcina, tako da se često poveže zbog toga - dete je primilo vakcinu, pa se pojavio autizam, ali nijedan jedini rad nije pokazao da postoji prava veza između MMR i autizma - zaključuje dr Milićević. 

Komentari (0)
Loading