Ova NAMIRNICA može da obori HOLESTEROL: Doktorka tvrdi da je najbolji čistač krvi ali ne sme da se uzima preko OVE granice!

Vesti 17.02.2023 09:23 0

U najvećem broju slučajeva, nema znakova ili simptoma da imate visok holesterol u krvi

Ova NAMIRNICA može da obori HOLESTEROL: Doktorka tvrdi da je najbolji čistač krvi ali ne sme da se uzima preko OVE granice!

Shutterstock

Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora:

  • pre svega načina ishrane
  • nasleđa
  • rada hormona
  • i funkcije jetre i bubrega

Ipak, nivo holesterola značajno može da se smanji korigovanjem ishrane. Lekari tvrde da nije neophodno da se odreknete svih ukusnih namirnica, šta više, preporučuju svakodnevnu konzumaciju crne čokolade.

čokolada

Shutterstock

 

 

Kod povišenih vrednosti lošeg holsterola, nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode. Takođe, neophodno je u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju... Istraživanja pokazuju da redovno konuzmacija crne čokolada utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola.

- Stvar je u tome što u takvoj čokoladi ima puno kakao čvrstih materija, koje se odlikuju antioksidativnim svojstvima. Pored toga, kakao sadrži veliku količinu flavonoida koji su korisni za telo - tvrdi doktorka Debora Li i podseća koliko je loš holesterol štetan za zdravlje srca i krvnih sudova.

Doktorka ističe da crna čokolada pozitivno utiče na krvni pritisak i funkciju ćelijskog zida, a  zbog toga može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Optimalna količina crne čokolade je dve kockice na dan.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading