Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora:
- pre svega načina ishrane
- nasleđa
- rada hormona
- i funkcije jetre i bubrega
Ipak, nivo holesterola značajno može da se smanji korigovanjem ishrane. Lekari tvrde da nije neophodno da se odreknete svih ukusnih namirnica, šta više, preporučuju svakodnevnu konzumaciju crne čokolade.
![čokolada](/data/images/2022-07-13/32550_shutterstock-1809404026_f.jpg?t=1672908012)
Shutterstock
Kod povišenih vrednosti lošeg holsterola, nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode. Takođe, neophodno je u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju... Istraživanja pokazuju da redovno konuzmacija crne čokolada utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola.
- Stvar je u tome što u takvoj čokoladi ima puno kakao čvrstih materija, koje se odlikuju antioksidativnim svojstvima. Pored toga, kakao sadrži veliku količinu flavonoida koji su korisni za telo - tvrdi doktorka Debora Li i podseća koliko je loš holesterol štetan za zdravlje srca i krvnih sudova.
Doktorka ističe da crna čokolada pozitivno utiče na krvni pritisak i funkciju ćelijskog zida, a zbog toga može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Optimalna količina crne čokolade je dve kockice na dan.
BONUS VIDEO
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)