Kako da se za zaštitite od prehlada i virusa koje haraju zimi?
Unos vitamina i minerala koji jačaju odbrambeni sistem je od ključnog značaja, a najzdraviji način da ih obezbedite telu jeste kroz ishranu. Pa tako lekari imaju savet: dve namirnice za koje ne biste verovali da su bomba za imunitet – slanina i bundeva će učiniti čudo za vaš organizam!
Zimi je imunitet u opasnosti
Zimi smo svi u većoj opasnosti da se prehladimo ili dobijemo grip. Lekari preporučuju tokom ovog perioda da ne zaboravite na prevenciju: jedite beli luk, pijte biljne čajeve i podignite štit organizma koji će vas sačuvati. Međutim, postoji prijatniji način da poboljšate zdravlje, kaže ruski doktor Viktor Maslenjikov.
– Pored belog luka, postoji mnogo drugih korisnih namirnica koji takođe efikasno brinu o našem zdravlju. Na primer, slanina i bundeva. Umerenim i redovnim unosom ovih namirnica učinićete uslugu svom zdravlju, sačuvaćete se od sezonskih bolesti – ističe doktor.
Jedite slaninu, pecite bundevu!
Po rečima lekara, slaninu bi bilo poželjno da jedete svakog dana za ručak, ali umerenu količnu – dovoljno je 20-30 grama. Sve preko toga može negativno da utiče na rad želuca i jetre. Nije neophodno da je kombinujete sa belim lukom.
– Zbog velike količine arahidonske kiseline, svinjske masnoće pomažu u prevenciji virusnih bolesti i time jačaju imuni sistem – tvrdi doktor.
Što se tiče bundeve, Maslenjikov preporučuje da je jedete u bilo kom obliku – kuvanu, pečenu u rerni, pa čak i sirovu. Glavna stvar je da ne koristite ulje, začine i puno šećera u procesu pripreme.
– Bundeva sadrži ogromnu količinu karotenoida i elemenata u tragovima, koji u velikoj meri jačaju imuni sistem. Zato, što je češće jedete, to će vam zdravlje biti bolje – naglašava Maslenjikov i ipak upozorava kardiovaskularne bolesnike kao i one sa dijabetesom da budu oprezni kod ove dve namirnice jer mogu da im naškode.