Ljubitelji KAFE će biti oduševljeni: Izgleda da kafa može da vam pomogne i u TERETANI

Vesti 13.10.2021 17:20 0

Istraživanja su pokazala da kafa može poboljšati performanse prilikom vežbanja

Ljubitelji KAFE će biti oduševljeni: Izgleda da kafa može da vam pomogne i u TERETANI

pixabay

Istraživači su okupili 46 biciklista amatera koji su proteklih godinu dana vežbali jednom do tri puta nedeljno.

Od njih je zatraženo da popune upitnik o tome koliko kafe obično piju, a zatim su podeljeni u dve grupe, grupu koja je pila manje kafe, jednu do dve šolje dnevno, i grupu koja je pila više kafe, četiri do pet šolje dnevno.

Istraživači su nekim biciklistima dali šolju određene marke kafe koja sadrži tri miligrama kofeina po kilogramu, dok su drugi pili placebo.

Sat kasnije su se vozili stacionarnim biciklima, a morali su da pređu pet kilometara. Istraživači su primetili da su biciklisti koji su popili kafu imali poboljšani performanc za 1,7 odsto, bez obzira na količinu koju obično pije. Iako ovo nije veliko povećanje, otkriveno je da ako želite da povećate izdržljivost, treba da pijete espreso pre treninga. 

Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može povećati izdržljivost suzbijanjem bola, smanjenjem umora i poboljšanjem neuromuskularnih performansi.

- Cilj nove studije bio je da se utvrdi efekat unosa kofeina na vožnju bicikla na pet kilometara. Konzumacija kafe poboljšan je performans vožnje bicikla - rekla je Neil Klark sa Univerziteta Koventri u Engleskoj, prenosi "Klix.ba".
 

Komentari (0)
Loading