Primetila je da joj OTIČE lice, a ubrzo se pojavio još jedan SIMPTOM: Kada su je DOKTORI ugledali počela trka sa vremenom i borba za njen ŽIVOT

Vesti 13.10.2021 15:19 0

Pošto je, Zulema Rubio (24), preživela je 14-časovnu operaciju sarkoma i lečenje hemoterapijom i zračenjem. Njen tumor se povukao i danas ohrabruje ljude da ne zanemaruju neobične simptome

Primetila je da joj OTIČE lice, a ubrzo se pojavio još jedan SIMPTOM: Kada su je DOKTORI ugledali počela trka sa vremenom i borba za njen ŽIVOT

Printscreen/Instagram/sweetzee_

Mlada devojka iz Nju Džersija, SAD, koja je nedavno diplomirala pravo i postala asistent u advokatskoj kancelariji, suočila se sa neobičnim simptomima i ozbiljnom bolešću u aprilu 2020. Kako i sama kaže lice joj je nateklo, bila je uverena da je to povezano sa viškom soli u njenoj ishrani i premalo vežbanja tokom pandemije, ali kada su joj se limfni čvorovi povećali i bili bolni na dodir, otišla je u hitnu pomoć. Doktori su je potom brzo uputili u Medicinski centar Univerziteta Hakensak.

Lekari su tamo otkrili njen tumor. U početku su mislili da ima limfom, ali u julu joj je dijagnostikovan intimni sarkom, retko maligno oboljenje. Zulemino stanje uticalo je na krv koja je tekla sa lica i mozga do srca.

Iako ju je lečio dr. Andru Pecora, koji radi u Centru za rak na spomenutom Univerzitetu kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija i koštane srži - kaže da njena prva prognoza nije bila dobra.

- Kad sam upoznao Zulemu, plašio sam se za nju. Bila je to lepa, mlada žena sa otečenim venama i licem. Kad sam došao do njene prave dijagnoze, znao sam da su šanse da joj pomognem veoma ograničene - dodaje dr Pecora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zully♚ (@sweetzee_)

 

Naime, pokazalo se da je rak lociran u Zuleminoj gornjoj šupljoj veni, velikoj veni u gornjem delu tela, koja nosi krv iz glave, vrata, gornjeg dela grudi i ruku do srca.

Doktor Pecora, zajedno sa timom lekara specijalizovanih za ovakvu operaciju, lečio je devojku vrlo agresivnim planom lečenja. Zulema je morala ide na hemoterapiju, imunoterapiju, a zatim dnevno zračenje tokom šest nedelja.

- Bila sam u bolnici na trajnoj hemoterapiji, 24 sata, tačno četiri dana zaredom, svake dve nedelje - priča Zulema o lečenju.

Nakon toga je usledila komplikovana 14-časovna operacija, gde su lekari morali da uklone deo gornje šuplje vene i stave "cevi" kako bi omogućili protok krvi.

- Ušla sam u operacionu salu 24. marta 2021. godine i izašla 14 sati kasnije. Doktori su prva četiri sata smišljali šta bi uopšte mogli da učine - kaže devojka.

Dodaje da nisu samo oni bili pod stresom - njena majka, Monika Džaso, sve vreme je pratila zdravstveno stanje svoje ćerkice. Nažalost, zbog pandemije nije mogla da bude u bolnici kraj ćerke kada joj je bila najpotrebnija. 

- Nakon četiri sata operacije, lekari su me pozvali iz bolnice i rekli da su spremni da pokušaju nešto - rekla je majka, a sledeća vest je bila da su uspeli da uklone tumor i da veruju da će Zulema biti dobro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zully♚ (@sweetzee_)

 

Kada je čula ove vesti, Monika je mala da kolena i počela da plače od radosti.

- Operacija je bila veoma komplikovana. Koristili smo sve alate i bez veštine celog tima koji je učestvovao u lečenju, Zulema ne bi bilo ovde - kaže dr. Pecora.

Znanje, veštine i tehničke veštine koje su lekari zajedno sa medicinskim sestrama i radioterapeutima uneli u lečenje bili su zaista magična kombinacija i verovatno ne postoji mesto u zemlji gde bi Zulema u to vreme mogla da dobije bolju negu.

Devojka danas govori o svom iskustvu, na društvenim mrežama, da bude apelovala na mlade da reaguju na vreme ako uoče nešto čudno na svom telu, piše "Daily Mail".

Komentari (0)
Loading