Zdrava creva pomažu u različitim telesnim procesima, kao što su održavanje dobrog nivoa šećera u krvi, dobrog holesterola i zdravog apetita. Zdrava ravnoteža bakterija u crevima takođe može da pomogne u prevenciji hroničnih bolesti
Sledećih pet vrsta namirnica blagotvorno mogu da utiču na vaša creva:
Namirnice koje sadrže probiotičke bakterijske kulture kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus. Konzumacijom ovih namirnica obezbedićete dovoljnu količinu "dobrih bakterija" u crevima, a istovremeno ćete ojačati imunitet i poboljšati stanje srca i kože.
Namirnice koje sadrže vlakna kao što su mahunarke, luk, beli luk, artičoke, ovas i druge integralne žitarice, špargle, sočivo, prokulice, mekinje, čia semenke, avokado, bobice i morske alge doprinose ravnoteži bakterija u crevima. Naime, ova vrsta hrane sadrži vlakna koja održavaju i hrane dobre bakterije u crevima i savršeno se upotpunjuju namirnicama koje sadrže dobre bakterije. Hrana bogata vlaknima takođe olakšava i stimuliše varenje i daje osećaj sitosti.
Hrana koja sadrži polifenole, biljne antioksidante, kao što su agrumi i bobice, orasi, kakao ili crna čokolada, crveno vino, đumbir, integralne žitarice i semenke stvaraju optimalno okruženje za rast dobrih bakterija. Hranjenjem dobrih bakterija, ove namirnice indirektno smanjuju nivo šećera u krvi i rizik od srčanih oboljenja, štite od raka i podstiču funkciju mozga.
Antiinflamatorne namirnice kao što su lisnato zeleno povrće, posebno spanać, brokoli, karfiol, kupus, kelj i losos, zeleni čaj i maslinovo ulje imaju prirodna svojstva koja smiruju upale u celom telu i poboljšavaju stanje naših creva.
Zdrava pića poput vode i biljnih čajeva imaju veoma važnu ulogu jer u kombinaciji sa vlaknima obezbeđuju odlično funkcionisanje celog sistema za varenje.