Mogu da se jedu same, ali često ih jedemo u kombinaciji sa drugim voćem, mlekom, sastavni su deo smutija i šejkova. Međutim, ukoliko imate ove zdravstvene probleme treba da ih izbegavate.
Banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi, upozorava slavna ruska doktorka i dijetolog Tatjana Razumovska.
Ovo voće može biti i jako korisno, recimo u slučaju da patite od gastritisa. Banane vraćaju kiselinsko-baznu ravnotežu, uklanjaju toksine i otrove, pomažu da se smanji intenzitet upale i deluju laksativno.
Istovremeno, banane poboljšavaju stanje mikroflore i pomažu u ublažavanju napetosti.
Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane da bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je bolje izbeći to voće u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi.
Takođe, ruska doktorka upozorava da banane za gastritis nikako ne smemo kombinovati sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svežim sirom, mlekom ili jabukom.
BONUS VIDEO