Ako se krompiru DESI OVO nije više za jelo: Bacite ga ODMAH, jer ako ga skuvate moglo bi da vam PRESEDNE

Vesti 23.04.2023 17:00 0

Krompir je mnogima omiljena namirnica i zato je uvek praktično imati je kod kuće. Ovo povrće čuva sa na tamnom i hladnom mestu, jer će samo tako duže će ostati svež, ali često se dogodi da krompir proklija pre upotrebe.

Ako se krompiru DESI OVO nije više za jelo: Bacite ga ODMAH, jer ako ga skuvate moglo bi da vam PRESEDNE

Shutterstock

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv.

Na šta treba obratiti pažnju?

Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede.

Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading