Sačuvajte KOSTI i smanjite RIZIK od preloma: Ova jeftina namirnica je prava VITAMINSKA BOMBA

Izvor: M. G. Vesti 17.03.2022 08:45 0

Čuvajte zdravlje kostiju jer one nose celo telo i štite vitalne organe! U tome su suve šljive od velike pomoći.

bol u vratu

Shutterstock

Sa starenjem, kosti postaju podložne degenerativnim promenama, a kada gubitak koštane mase postane brži od njene obnove nastupa osteoporoza. Ovo oboljenje slabi kosti i povećava rizik od ozbiljnih preloma. Napada milione ljudi u svetu, a može da dovede i do jakih bolova u leđima, krivljenja kičme i smanjenja visine.

Pored toga što su glavni oslonac celom telu, kosti pružaju i zaštitu vitalnim organima. Takođe, one su naše skladište kalcijuma i drugih minerala. Zato je važno brinuti se o njihovom zdravlju, a u tome može da nam pomogne voće koje je na raspolaganju u bilo koje doba godine i to po pristupačnoj ceni - suve šljive.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

One su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina K, kao i polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju njihovu gustinu.

Pošto suve šljive utiču i na probavu, treba biti oprezan ako ih dosad niste koristili. Počinite sa jednom do dve dnevno, pa povećavajte do pet komada. Najslađe su ako ih stavite malo u frižider, jer kad očvrsnu, budu ukusnije za žvakanje i podsećaju na bombone.

Od voća su dobre i suve smokve jer su jako dobar izvor kalcijuma, a od semenki se preporučuje susam - kašika, dve tokom dana. Kalcijumom su bogati i mlečni proizvodi, a pre svega se preporučuju fermentisani - kiselo mleko, jogurt i kefir. Za integralne žitarice, važi pravilo da se pre kuvanja potopite, kako bi organizam mogao da apsorbuje kalcijum iz njih. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)