Sačuvajte KOSTI i smanjite RIZIK od preloma: Ova jeftina namirnica je prava VITAMINSKA BOMBA

M. G. Vesti 17.03.2022 08:45 0

Čuvajte zdravlje kostiju jer one nose celo telo i štite vitalne organe! U tome su suve šljive od velike pomoći.

bol u vratu

Shutterstock

Sa starenjem, kosti postaju podložne degenerativnim promenama, a kada gubitak koštane mase postane brži od njene obnove nastupa osteoporoza. Ovo oboljenje slabi kosti i povećava rizik od ozbiljnih preloma. Napada milione ljudi u svetu, a može da dovede i do jakih bolova u leđima, krivljenja kičme i smanjenja visine.

Pored toga što su glavni oslonac celom telu, kosti pružaju i zaštitu vitalnim organima. Takođe, one su naše skladište kalcijuma i drugih minerala. Zato je važno brinuti se o njihovom zdravlju, a u tome može da nam pomogne voće koje je na raspolaganju u bilo koje doba godine i to po pristupačnoj ceni - suve šljive.

One su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina K, kao i polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju njihovu gustinu.

Pošto suve šljive utiču i na probavu, treba biti oprezan ako ih dosad niste koristili. Počinite sa jednom do dve dnevno, pa povećavajte do pet komada. Najslađe su ako ih stavite malo u frižider, jer kad očvrsnu, budu ukusnije za žvakanje i podsećaju na bombone.

Od voća su dobre i suve smokve jer su jako dobar izvor kalcijuma, a od semenki se preporučuje susam - kašika, dve tokom dana. Kalcijumom su bogati i mlečni proizvodi, a pre svega se preporučuju fermentisani - kiselo mleko, jogurt i kefir. Za integralne žitarice, važi pravilo da se pre kuvanja potopite, kako bi organizam mogao da apsorbuje kalcijum iz njih. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading