Ovaj slatkiš je odličan za srce: Lekari saglasni da ga mogu jesti sve generacije

Vesti 19.12.2025 20:55 0

Redovno, ali umereno konzumiranje crne čokolade povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

slatkiši

Shutterstock

Crna čokolada se razlikuje od mlečne i bele po značajno višem udelu kakaa, koji bi idealno trebalo da bude preko 70%.

Kakao je bogat flavonoidima, prirodnim antioksidansima koji štite krvne sudove od oštećenja.

Ove supstance poboljšavaju elastičnost arterija i povoljno utiču na cirkulaciju, što je važno za zdravlje srca, kako pokazuje jedna studija.

Stručnjaci naglašavaju da flavonoidi mogu smanjiti nivo „lošeg“ LDL holesterola, dok istovremeno podstiču proizvodnju azot-monoksida, jedinjenja koje opušta krvne sudove i olakšava protok krvi.

crna čokolada

Shutterstock

 

 

Redovno, ali umereno konzumiranje crne čokolade povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji povremeno jedu crnu čokoladu imaju stabilniji krvni pritisak i manju sklonost ka upalnim procesima u organizmu.

Važno je napomenuti da crna čokolada nije „čudesni lek“, već namirnica koja može biti deo zdravog životnog stila, uz balansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje nezdravih navika.

Lekari i nutricionisti naglašavaju umerenost, jedna do dve kockice crne čokolade dnevno dovoljno su da se osete njeni potencijalni benefiti. Prekomerno konzumiranje, kao i kod svake kalorične hrane, može poništiti pozitivne efekte.

Takođe, važno je pažljivo čitati deklaracije, što manje šećera i dodataka, to bolje.

Kvalitetna crna čokolada treba da ima kratak i jasan spisak sastojaka.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading