Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline ali i vitamina A, K i C čine biljku potočarku najzdravijom na svetu. Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, koja se koristi u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu, upravo zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite od povreda, saopštili su uzgajivači kvalitetne hrane iz kompanije „B&W“.
Potočarka je najzdravija biljka na svetu, jer je dobila 100 od 100 poena, pobedivši kineski kupus (91,99 poena), blitvu (89,27 poena), cveklu (87,08 poena) pa čak i spanać (86,43 poena), prema procenama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Printscreen/Instagram
Osim što je lekovita, potočarka ima antimikrobna svojstva, deluje kao prirodni diuretik i doprinosi detoksikaciji organizma. Može se koristiti sveža u salatama, čajevima, smutijima, sendvičima i kuvanim jelima, sa blagim ljutkastim ukusom sličnim rukoli.
Iako prirodno raste pored čistih izvora, potočarka se vrlo lako može gajiti i kod kuće – u saksijama, baštama ili na terasama. Lako se sadi, voli vlažno tlo i sunce, a jednom posejana, može dati i do tri berbe. Idealna je za domaći uzgoj jer se u prirodi sve teže nalazi zbog zagađenja vodotokova.
Za uzgoj u zatvorenom dovoljno je malo zemlje, posuda s vodom, sunčano mesto i redovno zalivanje. Pravilnom negom potočarka postaje ukusan i zdrav dodatak ishrani tokom cele godine.