U Kini se pije više od 5.000 godina, a zeleni čaj je popularan i kod nas, zbog blagotvornog delovanja na organizam. Za pripremu čaja se koriste listovi koji sadrže etarsko ulje, polifenole, aminokiseline, tanine, minerale (aluminijum,mangan, fluor) i vitamin C.
Dobar je za rad mozga
Ispijanje zelenog čaja može značajno poboljšati rad mozga. Nizom eksperimenata istraživači su otkrili da sastojci iz zelenog čaja, poput katehina i kofeina, imaju pozitivan učinak na pamćenje i pažnju tako što ih poboljšavaju. To je pokazalo je istraživanje koje je sproveo tim stručnjaka iz Španije.
Pomaže kod mršavljenja
Poznato je da zeleni čaj pomaže u mršavljenju. Istraživanja su potvrdila ove tvrdnje jer se pokazalo da kombinacija katehina i kofeina može ubrzati metabolizam i topljenje masnoća. Uključivanjem zelenog čaja u zdravu ishranu, može se podstaći mršavljenje.
Napomena: Umerenost u konzumiranju zelenog čaja je neophodna i pre njegovove upotrebe treba da se posavetujete sa svojim lekarom.
Video:
Možda vas zanima…
