Za Uskrs svi farbamo i kuvamo mnogo jaja i često se u tok velikom broju može desiti da se provuče neko koje iz nekog razloga nije dobro za jelo.
Zato, evo kako da prepoznaš da li si skuvao pokvareno jaje:
🥚 1. Miris je najjači pokazatelj
Ako, kada oljuštiš jaje, osetiš jak miris sumpora (nešto kao trula jaja ili pokvaren gas), baci ga odmah – to je siguran znak da je jaje bilo pokvareno i pre kuvanja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
🥚 2. Boja belanceta i žumanca
Zelenkasto-sivo žumance može biti normalna pojava ako si dugo kuvao jaje, ali ako uz to ide i čudan miris – bolje ga ne jedi.
Ako belance izgleda sluzavo ili prozračno umesto čvrsto i belo, to je sumnjivo.
🥚 3. Tekstura nakon kuvanja
Pokvarena jaja mogu imati gumastu ili neobično mekanu teksturu, ponekad čak i neravnomerno kuvanu unutrašnjost.
Salmonela
Salmonela živi u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je kontaminirana.
Najčešće zaražena hrana je:
- sirovo meso i morski plodovi – preko izmeta bakterija može doći na sirovo meso. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode
- sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši nose jaja koja su zaražena salmonelom prije nego se štit uopšte formira
- voće i povrće – neki sveži proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom, zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa dođu u kontakt s voćem ili povrćem.
Mogući znakovi i simptomi su:
- mučnina i povraćanje
- bol u trbuhu
- proliv
- visoka temperatura
- glavobolja
- bolovi u mišićima
- krv u stolici, piše Kreni zdravo.
Bonus video: