Za Uskrs svi farbamo i kuvamo mnogo jaja i često se u tok velikom broju može desiti da se provuče neko koje iz nekog razloga nije dobro za jelo.
Zato, evo kako da prepoznaš da li si skuvao pokvareno jaje:
🥚 1. Miris je najjači pokazatelj
Ako, kada oljuštiš jaje, osetiš jak miris sumpora (nešto kao trula jaja ili pokvaren gas), baci ga odmah – to je siguran znak da je jaje bilo pokvareno i pre kuvanja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
🥚 2. Boja belanceta i žumanca
Zelenkasto-sivo žumance može biti normalna pojava ako si dugo kuvao jaje, ali ako uz to ide i čudan miris – bolje ga ne jedi.
Ako belance izgleda sluzavo ili prozračno umesto čvrsto i belo, to je sumnjivo.
🥚 3. Tekstura nakon kuvanja
Pokvarena jaja mogu imati gumastu ili neobično mekanu teksturu, ponekad čak i neravnomerno kuvanu unutrašnjost.
Salmonela
Salmonela živi u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je kontaminirana.
Najčešće zaražena hrana je:
- sirovo meso i morski plodovi – preko izmeta bakterija može doći na sirovo meso. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode
- sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši nose jaja koja su zaražena salmonelom prije nego se štit uopšte formira
- voće i povrće – neki sveži proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom, zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa dođu u kontakt s voćem ili povrćem.
Mogući znakovi i simptomi su:
- mučnina i povraćanje
- bol u trbuhu
- proliv
- visoka temperatura
- glavobolja
- bolovi u mišićima
- krv u stolici, piše Kreni zdravo.
Bonus video: