Ako ga pojedete može izazvati bol u stomaku, povraćanje, kvrarenje... Kako prepoznati pokvareno jaje posle kuvanja?

Nedeljko Tišanović Vesti 21.04.2025 08:25 0

Obratite dobro pažnju, jer pokvareno jaje može izazvati salmonelu...

jaje

Shutterstock

Za Uskrs svi farbamo i kuvamo mnogo jaja i često se u tok velikom broju može desiti da se provuče neko koje iz nekog razloga nije dobro za jelo. 

Zato, evo kako da prepoznaš da li si skuvao pokvareno jaje:

🥚 1. Miris je najjači pokazatelj

Ako, kada oljuštiš jaje, osetiš jak miris sumpora (nešto kao trula jaja ili pokvaren gas), baci ga odmah – to je siguran znak da je jaje bilo pokvareno i pre kuvanja.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

🥚 2. Boja belanceta i žumanca

Zelenkasto-sivo žumance može biti normalna pojava ako si dugo kuvao jaje, ali ako uz to ide i čudan miris – bolje ga ne jedi.

Ako belance izgleda sluzavo ili prozračno umesto čvrsto i belo, to je sumnjivo.

🥚 3. Tekstura nakon kuvanja

Pokvarena jaja mogu imati gumastu ili neobično mekanu teksturu, ponekad čak i neravnomerno kuvanu unutrašnjost.



Salmonela

 

Salmonela živi u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je kontaminirana. 

Najčešće zaražena hrana je:

  • sirovo meso i morski plodovi – preko izmeta bakterija može doći na sirovo meso. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode
  • sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši nose jaja koja su zaražena salmonelom prije nego se štit uopšte formira
  • voće i povrće – neki sveži proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom, zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa dođu u kontakt s voćem ili povrćem.

Mogući znakovi i simptomi su:

  • mučnina i povraćanje
  • bol u trbuhu
  • proliv
  • visoka temperatura
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima
  • krv u stolici, piše Kreni zdravo

Bonus video: 


NIKO VIŠE NE JEDE DUBAI ČOKOLADU: IAKO IZGLEDA GROZNO, ČOKOLADA S KOSOM JE PRESKUPA! #najzena #zena #fyp #viral #viralvideo #viraltiktok #fyf #angelhair #chocolate ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)