Široko korišćeni zaslađivač koji se nalazi u niskokaloričnim gaziranim pićima i kečapu mogao bi da prevari vaš mozak i natera vas da jedete više, sugeriše novo istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrili su da konzumacija uobičajenog zaslađivača bez kalorija pojačava aktivnost u ,,žarištima gladi" u mozgu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Oni objašnjavaju da ovo zbunjuje mozak, jer izaziva očekivanje dodatnih kalorija – koje nikada ne stignu.
Ovo nepodudaranje moglo bi da izazove želju za dodatnom hranom, sugerišu istraživači.
Stručnjaci su sproveli eksperiment sa 75 učesnika i otkrili da je ovaj efekat izraženiji kod gojaznih osoba.
Njihovi nalazi imaju široke posledice, s obzirom na to koliko ljudi konzumira „dijetalne“ ili proizvode „bez šećera“ u pokušaju da smršaju ili održe liniju.
Dr Ketlin Alana Pejdž, stručnjak za hormone i dijabetes i autorka studije, objašnjava da zaslađivač stvara „neusklađenost“ u mozgu.

Shutterstock
„Ako vaše telo očekuje kaloriju zbog slatkog ukusa, ali je ne dobije, to može promeniti način na koji mozak vremenom počinje da žudi za tim supstancama,“ rekla je ona.
U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Metabolism, naučnici su testirali kako je 75 učesnika reagovalo na tri različita napitka, konzumirana u različitim prilikama.
Jedan napitak je bila obična voda, drugi je sadržao veštački zaslađivač sukralozu, dok je treći bio zaslađen šećerom.
Svaki učesnik je podvrgnut snimanju mozga magnetnom rezonancom (MRI), dao uzorke krvi i ispunio anketu o osećaju gladi pre i nakon svakog pića.
Rezultati skeniranja pokazali su da su učesnici imali pojačanu aktivnost u hipotalamusu nakon konzumacije napitka sa sukralozom.
Hipotalamus je deo mozga koji kontroliše osnovne telesne procese, poput telesne temperature, umora i, što je ključno, osećaja gladi.
Skeniranja su takođe pokazala da je sukraloza ojačala vezu između hipotalamusa i drugih delova mozga koji su povezani sa motivacijom i donošenjem odluka.
Ovi efekti su bili posebno izraženi kod gojaznih osoba.

Shutterstock/Kaewmanee jiangsihui
Dr Pejdž je izjavila da ovi nalazi sugerišu da zaslađivač može uticati na želju za hranom i obrasce ishrane.
Rezultati analiza krvi otkrili su još jedan način na koji sukraloza može podstaći žudnju za hranom.
Kada su učesnici pili rastvor sa pravim šećerom, naučnici su primetili da je telo proizvelo hormone povezane sa smanjenjem apetita.
Međutim, ovi hormoni nisu bili prisutni kada su učesnici konzumirali sukralozu, navodi Daily Mail.
Dr Pejdž je objasnila: „Telo koristi ove hormone da bi mozgu signaliziralo da ste uneli kalorije, čime se smanjuje osećaj gladi.“
„Sukraloza nije imala taj efekat—i razlike u hormonskom odgovoru između sukraloze i šećera bile su još izraženije kod gojaznih učesnika.“
U studiji je učestvovalo 75 ispitanika, skoro podjednako podeljenih prema polu, sa različitim telesnim težinama—zdravim, prekomerno uhranjeni i gojazni.
Jedno od otkrića koje zahteva dalje istraživanje jeste da su žene pokazale veće promene u moždanoj aktivnosti nakon konzumacije sukraloze.

Shutterstock
Tim sada planira novu studiju, u kojoj će istražiti uticaj zaslađivača bez kalorija, poput sukraloze, na decu.
Sukraloza je slučajno otkrivena tokom rutinskih eksperimenata sedamdesetih godina od strane britanskog naučnika.
Ona je oko 600 puta slađa od šećera, ali praktično ne sadrži kalorije.
Iako ova studija sugeriše da zaslađivači bez kalorija mogu povećati apetit i rizik od gojaznosti, neka ranija istraživanja pokazala su suprotne rezultate.
Britanska studija objavljena prošle godine otkrila je da, kada se konzumiraju u hrani, zaslađivači bez kalorija mogu povećati nivo hormona koji potiskuju apetit, slično kao šećer.

Shutterstock
Međutim, druga istraživanja su pokazala da sukraloza povećava nivo proteina GLUT4, koji podstiče gomilanje masti u ćelijama—proces povezan sa većim rizikom od gojaznosti.
Zaslađivači se često smatraju zdravijom alternativom šećeru, jer ne nose isti rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, moždanog udara, gojenja i propadanja zuba.
U Engleskoj je trenutno jedan od četiri odrasla čoveka gojazan, dok je više od tri od pet odraslih osoba prekomerno uhranjeno.
Međutim, u pojedinim delovima zemlje, čak četiri od pet odraslih osoba imaju prekomernu težinu ili su gojazni.
Bonus video: