Mediteranska ishrana čuva zdravlje: Ukusna i lagana, puna hranljivih sastojaka, a skida kilograme kao od šale

Ana Klikovac Vesti 14.03.2025 16:23 0

Autori ovog istraživanja napominju da su prethodni dokazi pokazali da mediteranska ishrana može pomoći u smanjenju gojaznosti...

Mediteranska ishrana

Shutterstock

Prema nedavnoj kohortnoj studiji, pridržavanje mediteranske ishrane može pomoći u smanjenju rizika od raka povezanog sa gojaznošću za šest odsto, nezavisno od indeksa telesne mase i odnosa struka i kukova.

Gojaznost je faktor koji može uticati na mnoge aspekte zdravlja, uključujući rizik od nekoliko vrsta raka, poput raka jetre, bubrega i štitaste žlezde. Studija objavljena u JAMA Network ispitivala je kako mediteranska ishrana utiče na rizik od raka povezanog sa gojaznošću.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

U njoj je učestvovalo više od 450.000 učesnika, a otkriveno je da su oni koji su se strogo pridržavali mediteranske ishrane imali smanjen rizik od raka povezanog sa gojaznošću za šest odsto u poređenju sa onima koji se nisu strogo pridržavali ishrane. Rezultati sugerišu da je ovo smanjenje rizika bilo nezavisno od prekomerne težine ili gojaznosti.

Kakvu ulogu igra ishrana u karcinomima povezanim sa gojaznošću?

Autori ovog istraživanja napominju da su prethodni dokazi pokazali da mediteranska ishrana može pomoći u smanjenju gojaznosti i pružiti zaštitu od nekih vrsta raka. Međutim, u ovoj studiji istraživači su želeli da otkriju kako mediteranska ishrana utiče na rizik od raka povezanog sa gojaznošću. Takođe su želeli da istraže ,,posredujuću ulogu indeksa telesne mase (BMI) i odnosa struka i kukova u toj povezanosti."

žena

Shutterstock

 

Istraživači su koristili podatke iz studije European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC), koja je obuhvatila učesnike uzrasta od 35 do 70 godina iz deset zemalja. Za ovu analizu isključili su neke učesnike, poput onih koji su već imali rak i onih sa ekstremnim unosom kalorija. Ukupno su u istraživanje uključili 450.111 učesnika.

Istraživači su analizirali ishranu učesnika, fokusirajući se na 14 ključnih grupa namirnica i hranljivih sastojaka, poput unosa ribe, povrća i mahunarki. Takođe su procenjivali dnevni unos energije, način života učesnika (pušenje, nivo obrazovanja) i telesne mere (visina i težina). BMI je bio glavni pokazatelj opšte gojaznosti, dok je odnos struka i kukova korišćen za procenu abdominalne gojaznosti.

Mediteranska ishrana povezana sa manjim rizikom od raka debelog creva i bubrega

Kako bi procenili koliko su se učesnici pridržavali mediteranske ishrane, koristili su verziju alata MedDiet Score. Viši rezultat ukazuje na veću posvećenost mediteranskoj ishrani, pa su učesnici podeljeni u tri grupe:

  • Niska privrženost
     
  • Srednja privrženost
     
  • Visoka privrženost

Pored toga, istraživači su izračunali još jedan pokazatelj – relativni MedDiet Score, koji uključuje unos maslinovog ulja i drugačiji način bodovanja. Učesnici su smatrani onima koji se pridržavaju mediteranske ishrane ako su umereno konzumirali alkohol. Analiza podataka je izvršena i bez uzimanja u obzir bodova povezanih sa alkoholom.

Takođe su istraživali koliko se smanjenje rizika od raka povezanog sa gojaznošću može objasniti BMI-om i odnosom struka i kukova.

Zdravlje

Shutterstock

 

Rezultati su pokazali jasne benefite za učesnike koji su se više pridržavali mediteranske ishrane u poređenju sa onima koji su se pridržavali u manjoj meri. Tokom 15 godina praćenja, 4,9% učesnika razvilo je rak povezan sa gojaznošću. Stope obolevanja bile su najniže u grupi koja se najviše pridržavala mediteranske ishrane.

Sveukupno, visoka privrženost mediteranskoj ishrani povezana je sa smanjenjem rizika od raka povezanog sa gojaznošću za 6%.

Istraživači su detaljno analizirali specifične vrste raka povezanih sa gojaznošću. Otkrili su da:

  • Visoka privrženost mediteranskoj ishrani smanjuje rizik od raka debelog creva, jetre i bubrega.
     
  •  Srednja privrženost povezana je sa manjim rizikom od raka jednjaka.

Pridržavanje mediteranske ishrane pokazalo je naročito izraženu zaštitu kod bivših pušača i pušača.

Kod žena istraživači nisu pronašli povezanost između mediteranske ishrane i rizika od raka dojke u postmenopauzi, raka endometrijuma ili raka jajnika.

jajnici

Shutterstock

 

Kada su analizirali muškarce i žene odvojeno, otkrili su da je samo srednja privrženost mediteranskoj ishrani (u poređenju sa niskom) povezana sa smanjenim rizikom od raka povezanog sa gojaznošću.

Rezultati su pokazali da smanjenje rizika od raka nije posredovano BMI-jem ili odnosom struka i kukova. To znači da drugi mehanizmi mogu igrati ulogu, pa su potrebna dalja istraživanja kako bi se oni bolje razumeli.

Mediteranska ishrana kao deo strategije prevencije raka

Čak i uz sva ograničenja, ova studija naglašava potencijalne dugoročne koristi pridržavanja mediteranske ishrane.

Dr. Anton Bilčik, hirurški onkolog i direktor Gastrointestinalnog i hepatobilijarnog programa na Institutu za rak Providence Saint John u Kaliforniji, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je za Medical News Today da ovo istraživanje “pruža dodatne dokaze o važnosti zdrave ishrane sa niskim unosom masti, visokim unosom proteina i povrća, kao i eliminacijom prerađene hrane u smanjenju rizika od raka.”

Podaci iz ove studije mogu uticati na to kako lekari razgovaraju sa pacijentima o ishrani.

zdravlje

Shutterstock

 

Dr. Vael Harb, hematolog i onkolog u Institutu za rak MemorialCare i Medicinskom centru Saddleback u Kaliforniji, koji takođe nije bio uključen u istraživanje, istakao je da sa kliničke tačke gledišta ova studija podržava integraciju nutricionističkog savetovanja u strategije prevencije raka, posebno za pacijente sa visokim rizikom zbog gojaznosti ili metaboličkih poremećaja.

"Podsticanje pridržavanja mediteranske ishrane moglo bi poslužiti kao nefarmakološka intervencija zasnovana na načinu života za smanjenje rizika od raka."

Prema Harbu, ovaj pristup nadopunjuje postojeće strategije prevencije, poput kontrole telesne težine i fizičke aktivnosti, i naglašava ishranu kao ključni promenljivi faktor u smanjenju rizika od raka.

 


Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)