Neće vam hrana pobeći: Ako pojedete sve za ovoliko minuta, pravite više štete nego koristi, a evo i zašto

Vesti 26.03.2025 21:27 0

Evo nekoliko saveta naučnika o tome kako sporije jesti i svesnije konzumirati hranu...

Shutterstock

Shutterstock

Stručnjaci često ističu važnost zdrave ishrane, ali jednako je važna i brzina kojom jedete hranu. Prebrza konzumacija nosi rizike — od toga da može izazvati gušenje (ako vam komad hrane ostane zaglavljen u jednjaku) do prejedanja, jer mozak ne stiže pravovremeno da signalizira da ste siti.

Brzo jedenje takođe može iznervirati druge za stolom koji jedu sporije ili osobu koja je odvojila vreme da vam pripremi obrok.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Lepota i moda

Shutterstock

 

Evo nekoliko saveta naučnika o tome kako sporije jesti i svesnije konzumirati hranu.

Koliko brzo je prebrzo?

Ako ste osoba koja redovno završi obrok za manje od 20–30 minuta, verovatno jedete prebrzo.

,,Želucu je potrebno oko 20 minuta da uz pomoć niza hormonskih signala pošalje mozgu informaciju da je pun", rekla je Lezli Hajnberg iz Centra za bihejvioralno zdravlje na Cleveland Clinic. ,,Kada ljudi jedu brzo, mogu propustiti te signale i vrlo lako pojesti više nego što je potrebno."

Zašto je to problem?

Ljudi koji brzo jedu verovatno će progutati više vazduha, što može dovesti do nadutosti ili probavnih smetnji, rekla je Hajnberg. Nepravilno žvakanje hrane takođe može narušiti varenje, što znači da nećete dobiti sve hranljive materije iz hrane. Nesažvakani komadići hrane takođe mogu ostati zaglavljeni u jednjaku.

jednjak

Shutterstock

 

Neka ranija istraživanja pokazala su da osobe koje brzo jedu imaju najveći rizik od gojaznosti, dok je najmanja verovatnoća da će biti gojazni oni koji jedu najsporije.

Kako usporiti prilikom jela?

Za početak, isključite TV i odložite telefon.

,,Osobe koje jedu uz televiziju obično jedu dok ne dođe blok reklama ili dok se epizoda ne završi", rekla je Hajnberg. Dodala je da ljudi tada manje obraćaju pažnju na signale sopstvenog tela da su siti.

,,Kada radimo druge stvari dok jedemo, jedemo manje pažljivo. A to nas često dovodi do toga da pojedemo više."

frižider

Shutterstock

 

Kada se ljudi fokusiraju isključivo na jelo, imaju tendenciju da više uživaju u obroku i jedu manje.

Heinberg je priznala da je tempo kojim jedemo često duboko ukorenjena navika, ali je istakla da je promena moguća. Predložila je nekoliko trikova:

  • Koristite nedominantnu ruku za jelo.
     
  • Isprobajte pribor za jelo koji obično ne koristite – na primer, štapiće za jelo.
     
  • Namerno pravite pauze, poput uzimanja gutljaja vode kada vam je tanjir delimično prazan.

Ako imate užurban raspored i često jedete na radnim sastancima ili grickate dok obavljate druge zadatke, Sara Beri, glavna naučnica britanske prehrambene kompanije ZOE, savetuje da, kad god je to moguće, obratite pažnju na ukus i teksturu hrane.

Shutterstock

Shutterstock

 

,,Ako nismo potpuno svesni onoga što jedemo, vrlo je lako jesti brže i ne primetiti koliko smo zapravo pojeli", rekla je Beri, prenosi AP.

Žvačite polako, baš kako vas je majka učila

Jednostavan način da usporite jedenje jeste da povećate broj zalogaja, objašnjava Helen Makarti , klinička psihološkinja Britanskog psihološkog društva.

,,Ako svaki zalogaj žvaćete malo duže, to će usporiti vaše jedenje", rekla je.

Vrsta hrane koju jedete takođe igra važnu ulogu – ultraprerađenu ili brzu hranu pojedećete lakše i brže jer obično ima mekšu teksturu.

žena

Shutterstock

 

,,Teško je jesti povrće i proteine istom brzinom kao što jedemo nešto što je jako prerađeno i zahteva manje žvakanja", rekla je Makarti .

Neki njeni pacijenti primetili su neočekivane promene kada su počeli da jedu sporije. Tako je jedna žena, koja je svakodnevno za večeru jela celu kesicu čipsa, nakon što joj je Makarti savetovala da uspori i jede svaki komad pojedinačno, rekla:

,,Bilo je kao da jedem hrpu lepljivih hemikalija."

Makarti je zaključila: ,,Više nije uživala u čipsu." 

 

 

Bonus video:

 

3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs Watch on TikTok

 

Komentari (0)