Stručnjak za hranu Marija Rakić Ljubomirović: Ako ovo primetite na krompiru, ne jedite ga, jer može izazvati trovanje

Vesna Vukadinović Vesti 17.11.2024 13:15 0

Krompir je često na našoj trpezi, a inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović upozorava kada je opasan za zdravlje.

marija rakić

Printscreen/Youtube

Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović otkrila je na šta treba pripaziti prilikom konzumacije krompira i kada ga ne treba jesti jer je opasan za zdravlje.

"Ako krompir stoji na sobnoj temperaturi, postane tamniji, zelenkasto-plave boje. Nemojte ga jesti ni slučajno, jer postoji mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum. Jedino kako krompir treba skladištiti je tako što se na njega stavi poklopac, pa u frižider", rekla je Marija u emisiji „RTS ordinacija“.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Ukoliko se pojede krompir u kome se razvila bakterija Clostridium botulinum može doći do trovanja čiji su simptomi glavobolja, vrtoglavica, brzo umaranje, slabost, povišena temperatura, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv. Ukoliko ih imate, odmah se javite vašem lekaru.

Mnogima krompir ostane, pa ga kasnije podgrevaju. Evo koji je najzdraviji način:

U rerni

Zagrevanje kuvanog krompira u rerni pomaže da se krompir ne osuši. Zagrejte rernu na 175°C i izvadite krompir iz frižidera da postigne sobnu temperaturu. Stavite ga u pleh i pecite 15 do 20 minuta ili dok se potpuno ne zagrije.

U mikrotalasnoj

Ovo je najbrži način, ali ako niste pažljivi, krompir se može osušiti. Kako biste to sprečili, presecite ga na pola i stavite u mikrotalasnu. Svaku polovinu pokrijte vlažnim papirnatim ubrusom i podgrevajte 2-3 minuta.

U tiganju

Sipajte malo maslinovog ulja u tiganj na srednje niskoj temperaturi. Krompir presecite na pola i pokrijte poklopcem pa držite na ringli tri do četiri minuta. Promešajte da se podgreju sa svih strana, sve dok kožica krompira ne postane hrskava.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)