Kako izbaciti šećer, a ne odreći se slatkiša? Uz ovih 6 zdravih zamena nećete ni primetiti razliku!

Vesti 14.11.2024 20:49 0

Postoje namirnice koje možete koristiti umesto belog šećera za zaslađivanje peciva, kolača i kafe.

žena

Shutterstock

Ako volite da jedete slatkiše, da pijete slatku kafu i zaslađen topli kakao, a želite da pripazite na zdravlje i kilograma, mogli biste da razmislite o nekim zdravim opcijama. Umesto šećera, u kolače, peciva i kafu možete da stavite neku od ovih namirnica:

Vanila

Za razliku od belog šećera, vanila neće povećati nivo šećera u krvi jer u njoj nema šećera. Vanila se često koristi u slatkišima, iako sama po sebi nije slatka. Može se koristiti za aromatizovanje mleka, smutija, kafe, ovsenih pahuljica i običnog jogurta

Kakao prah

Pun je vlakana, gvožđa i magnezijuma, pa je zdrav način za kontrolu želje za čokoladom. Kako možete koristiti gde god vam je potreban ukus čokolade, na primer, umesto komadića čokolade. Možete ga dodati u jogurt, ovsene pahuljice, smuti, kolače.

žena

Shutterstock

 

Banane

Koristite banane umesto rafinisanog šećera kako biste povećali hranljivu vrednost recepta. Banane su najslađe kad su malo prezrele. Pola šoljice izgnječenih zrelih banana ima otprilike jednu četvrtinu kalorija od pola šoljice šećera. Dijetalna vlakna, vitamini i minerali poput kalijuma, mogu pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. 

Urme

Četiri urme sadrže oko 7 grama vlakana, zajedno s kalijumom, manganom i bakrom. Koristite ih u receptima bez pečenja jer njihova lepljivost pomaže da se kolač stegne. Ili ih možete ubaciti u blender umesto šećera ili meda i koristiti za zaslađivanje smutija.

Suve šljive

Osim što su izvor nerafinisanog šećera, bogate su vlaknima. Suve šljive takođe dodaju vlažnost, što pomaže u pružanju zadovoljavajuće teksture pečenim kolačima. Skuvajte ih a zatim napravite pire u blenderu. Odlična su zamena za šećer u receptima poput voćnih pita, energetskih pločica i biskvitnih kolača, poput mafina. Ako recept zahteva jednu šoljicu šećera, upotrebite pola šoljice suvih šljiva.

Sirup od ječmenog slada

Pravi se od celih žitarica. Iako ima približno isti broj kalorija kao šećer, ne dovodi do skokova šećera u krvi. Sirup od ječmenog slada ima blagu slatkoću i odličan je za peciva i kolače. Ali, nemojte zameniti sav običan šećer sirupom od ječmenog slada u receptu, već oko 50 do 75 odsto šećera.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading