Kardiolog otkrio šta nikada ne jede za večeru: Ovu hranu svi Srbi obožavaju, a kobna je za srce!

Vesti 26.09.2024 21:00 0

Biranje večere koja je zdrava može biti izazovno, pogotovo nakon radnog dana kada želite da se opustite.

žena

Shutterstock

Uveče napokon možete da se opustite i uživate u ukusnom obroku. Međutim, takva opuštenost može doneti i negativne posledice za zdravlje srca. Kardiolog je izdvojio namirnice koje nikada ne jede uveče, da bi sačuvao zdravlje srca.

Podižu pritisak i holesterol

"Kvalitet večere značajno utiče na zdravlje srca. Obroci bogati rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, kao i visoko prerađenim proteinima, mogu dovesti do razvoja ili pogoršanja svih glavnih faktora rizika za bolesti srca", kaže kardiolog dr Alan Rozanski za „Parade“.

Dr Rozanski objašnjava da ti faktori uključuju povećan rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, gojaznosti, insulinske rezistencije, hronične upale i direktnu štetu koronarnim krvnim sudovima, što sve zajedno ugrožava zdravlje srca.

Koje namirnice treba izbegavati

Tipična večera u današnje vreme često sadrži proteine, poput crvenog mesa, piletine, ili ribe. Iako ti proteini mogu biti zdravi za srce, dr Rozanski izbegava jednu vrstu hrane - prerađeno meso. To uključuje suhomesnate proizvode, viršle, salame i kobasice.

"Ovi prerađeni proizvodi obično sadrže velike količine natrijuma, konzervansa, kao što su nitrati i nitriti, te druge aditive koji poboljšavaju ukus i produžavaju trajnost", objašnjava dr Rozanski. Medicinske studije pokazuju da su visoko prerađeni mesni proizvodi povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading