Omiljeni napitak štiti od infarkta: Dve čaše ovog soka dnevno mogu da snize holesterol i krvni pritisak

Vesti 04.08.2024 14:15 0

Napici, baš kao i hrana koju jedemo, utiču na zdravlje, pa je važno brinuti o tome šta unosimo u organizam.

žena

Shutterstock

Prirodni voćni sokovi bez dodatka šećera, odlični su za zdravlje, a navodno jedan sok, koji je mnogima omiljen, može da snizi holesterol i krvni pritisak. Prirodni sok od pomorandže (onaj koji ste sami iscedili) ima potencijal da snizi holesterol i pritisak koji predstavljaju najveće rizike za srčani i moždani udar.

Studija potvrdila snižavanje holesterola

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Lipids in Health and Disease“ 2023. godine, konzumiranje dve čaše soka od pomorandže dnevno može smanjiti nivo holesterola. U tom istraživanju proučavano je 129 osoba od 18 do 66 godina, piše „Express“. Rezultati su pokazali da je 41 odsto osoba, koji su svakog dana pili dve čaše soka od pomorandže (ukupno 480 ml) tokom 365 dana, imalo značajno niži nivo holesterola od ljudi koji nisu toliko popili, odnosno koji su pili manje od dve čaše soka dnevno.

žena

Shutterstock

 

Pomorandža snižava i pritisak

Još nekoliko studija pokazalo je da sok od pomorandže ima pozitivno delovanje na celokupno zdravlje. U jednom naučnom tekstu objavljenom u časopisu „European Journal of Nutrition“ 2021. godine, piše da sok od pomorandže snižava krvni pritisak posle kontinuirane konzumacije.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading