Štetna je za srce: Kardiolog tvrdi da ovu zdravu hranu nikada ne jede, jer povećava holesterol i trigliceride!

Vesti 22.09.2024 13:45 0

Kada je reč o doručku zdravom za srce, postoje neke namirnice za koje svi misle da su zdrave, ali nisu.

žena

Shutterstock

Verovatno već znate koje namirnice ne treba doručkovati ako želite zdravo srce. To su između ostalih, slanina i pekarski proizvodi. Međutim, postoji namirnica koja se smatra zdravom, a zapravo to nije, tvrdi kardiolog Melisa Trejsi.

Izbegavajte granolu

"Nikad ne jedem granolu s nemasnim jogurtom. Granola može biti zdrava, ali može biti i krcata masnoćama i šećerima. Isto važi i za jogurt, čak i onaj na kojem je navedeno da ima malo ili nimalo masti. Opcije jogurta s niskim procentom masnoće i jogurta bez masnoće imaju više ugljenih hidrata koji se mogu pretvoriti u masti, kao i druge nezdrave dodatke," objašnjava doktorka.

Doručak zasladite voćem

Ovo je važno jer naučna istraživanja pokazuju da je ishrana s velikom količinom dodanih šećera povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kako biste bili sigurni da je vaša kombinacija jogurta i granole zdrava za srce, doktorka kaže da je važno pročitati popis sastojaka i oznaku nutritivne vrednosti ali i odabrati proizvode bez dodanog šećera. Umesto toga, koristite bobičasto voće kao prirodan način dodavanja slatkoće jelu.

Ni žitarice se ne preporučuju

Pahuljice su takođe pune šećera. "Žitarice sa šećerom imaju minimalnu hranljivu vrednost i zapravo mogu povećati nivo holesterola i triglicerida", kaže kardiolog. Kada osoba pojede zašećerene pahuljice za doručak, imaće trenutni skok šećera, a potom i pad njegovog nivoa. "Ova nagla fluktuacija zapravo utiče na nivo insulina i može izložiti osobu povećanom riziku od dijabetesa, gojaznosti i, na kraju, bolesti srca", ističe doktor.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading