Deca će brže ozdraviti: Oslobodite ih od prehlade uz pomoć jeftine i jednostavne metode, rezultati su zagarantovani

Vesti 13.09.2024 11:13 0

Oko 82 odsto roditelja koji su koristili slane kapi izjavilo je da su ove kapi pomogle njihovoj deci da brže ozdrave

dete

Shutterstock

Deca u proseku imaju  godišnje 10 do 12 infekcija gornjih disajnih puteva, poznatih kao prehlade, što značajno utiče na njih i njihove porodice. Profesor Stiv Kaningem s Univerziteta u Edinburgu objašnjava da, iako postoje lekovi za ublažavanje simptoma poput paracetamola i ibuprofena, trenutno ne postoji lek koji može ubrzati oporavak od prehlade.

U novom istraživanju, roditelji su naučeni kako da prave i primenjuju slane kapi za nos svojoj deci. Dnevno su davali tri kapi fiziološkog rastvora u svaku nozdrvu najmanje četiri puta dok deca nisu ozdravila. Od 301 deteta, polovina je dobila slane kapi, dok je druga polovina lečena uobičajenim tretmanima.

Rezultati su zapanjujući!

Deca koja su koristila fiziološki rastvor imala su simptome prehlade u proseku šest dana, dok su ona koja su primala standardnu negu imala simptome osam dana.

žena

Shutterstock

Pored toga, deca koja su koristila slane kapi koristila su manje lekova, a samo 46 odsto njihovih porodica je prijavilo da se prehladilo, u poređenju sa 61 odsto ostalih porodica.

Jednostavna i efikasna metoda

Oko 82 odsto roditelja koji su koristili slane kapi izjavilo je da su ove kapi pomogle njihovoj deci da brže ozdrave, a 81 odsto je izjavilo da će ih koristiti u budućnosti.

nos

Shutterstock

 

Istraživači, poput profesora Kaningema, objašnjavaju da ćelije koje oblažu disajne puteve koriste hlorid iz slanih kapi kako bi proizvele hipohlorne kiseline koje pomažu u borbi protiv virusa. Ovaj proces smanjuje dužinu virusne infekcije i ubrzava oporavak.

Jeftina i jednostavna intervencija

Glavni istraživač Sandip Ramalingam primećuje da je praksa korišćenja slanih rastvora uobičajena u Južnoj Aziji. Ovo istraživanje pruža dokaze da ova metoda može biti globalno primenjena kao jednostavno, sigurno i efikasno rešenje za roditelje kako bi smanjili uticaj prehlade na decu i celu porodicu.

Studija će biti predstavljena na kongresu Evropskog respiratornog društva u Beču, a istraživači planiraju dalja ispitivanja o smanjenju simptoma poput zviždanja u plućima kod dece koja su koristila slane kapi, piše NY Post.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading