Doktor objasnio u čemu je caka: Evo kako se pravilno koristi sprej za nos, ovo nikako ne sme da se desi

Vesti 28.01.2024 12:25 0

U ovo doba godine, najčešće se koristi sprej za nos. Pedijatar je objasnio je kako se pravilno koristi i upozorio na grešku koju svi pravimo.

žena

Shutterstock

Sprej za nos se najviše koristi u sezoni virusa i prehlada, a služi za ublažavanje simptoma prehlade, začepljenosti i curenja nosa, alergije. Jednu grešku svi pravimo kada ga upotrebljavamo. "Problem kod spreja je taj što može biti gorak i zato, ali ako ga ne koristite pravilno, možda neće delovati dobro. Ako osetite njegov ukus, trošite ga bez delovanja", rekao je alergolog Zahari Rubin.

Zatim je objasnio kako se sprej za nos pravilno koristi: "Umesto da usmerite sprej u bilo kojem smeru, važno je da ga stavite na pravi način kako bi se smanjila mogućnost krvarenja iz nosa ili mogućnost da osetite njegov ukus."

Kada želite da prsnete sprej u nos, nagnite glavu napred, tako da je nos prema nožnim prstima. Ne postavljajte sprej prema gore ili u sredinu. Raspršivač okrenite prema uhu, koje je na istoj strani na kojoj nozdrva u kojoj je sprej. Na primer, ako je u levoj nozdrvi, usmerite raspršivač prema levom uvu.

"Prsnite sprej u obe nozdrve jednom i zatim ponovite. Ovo pravilo važi za odrasle, deca treba da prsnu sprej samo jednom", kaže doktor. Umesto da uvlačite lek kroz nos, doktor predlaže da normalno dišete i pomerate glavu napred-nazad kako biste sprečili da iscuri sprej iz nosa ili krene niz grlo.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading