Pronađena torbica izgubljena 1957. godine: Više od 60 godina je ostala NETAKNUTA, a njen sadržaj je sve ODUŠEVIO

K.Ć. Vesti 10.08.2022 19:30 1

1957. Tinejdžerka Peti išla je u školu svaki dan. Imala je malu crvenu torbu sa rajsferšlusom na ramenu

Pronađena torbica izgubljena 1957. godine: Više od 60 godina je ostala NETAKNUTA, a njen sadržaj je sve ODUŠEVIO

Printscreen/Facebook

Ona nije ni slutila da će njen sadržaj slučajno postati lekcija istorije za kasnije generacije. Zašto? Tog dana devojka je slučajno izgubila tašnicu punu drangulija. Više od 60 godina kasnije, lokalni domar pronalazi prašnjavu torbicu, netaknutu decenijama. Ko je bila Peti, kakav je bio njen život i kakva je bila realnost dok je bila student? Pozivamo vas da putujete u prošlost - to je moguće zahvaljujući torbi ispunjenoj blagom.

Prljava i malo izbledela crvena torbica iz kasnih 1950-ih 2019. godine pronađena je iza limenog ormarića u jednoj od škola u Ohaju. Više od 60 godina kasnije, lokalni radnik je slučajno naišao na nju, pokušavajući da popravi ručku na ormariću. Sadržaj torbe je otkrio da je pripadala Pati Rumfoli, koja ju je nehotice ostavila u školskom hodniku 1957. kao učenica srednje škole Huver (sada je zgrada poznata kao Srednja škola Severnog Kantona).

Devojka nikada nije prijavila gubitak , koji je ostao netaknut više od šest decenija. Tajnu torbicu slučajno je otkrio lokalni radnik koji je popravljao limeni ormarić namenjen studentima. Dok je pokušavao da popravi labavu ručku, primetio je zaglavljeni predmet između školskog nameštaja i zida.

- Izvukao sam tašnu i odneo je u kancelariju. Tada je počela potraga za osobom kojoj je pripadala - rekao je Čes Pile.

Sekretarijat škole je odmah kontaktirao Udruženje alumnista Sjevernog kantona u nadi da će torbicu vratiti pravom vlasniku. Udruženje je utvrdilo da je u pitanju bivša učenica. To je Pati Rumfola koja je završila školu 1960. godine.

Pronađena torbica izgubljena 1957. godine: Više od 60 godina je ostala NETAKNUTA, a njen sadržaj je sve ODUŠEVIO

Printscreen/Facebook

 

Zahvaljujući društvenim mrežama, zaposleni u školi uspeli su da pronađu Petinu porodicu. Ispostavilo se da je ona umrla šest godina pre nego što je predmet pronađen , ne znajući da će ceo svet uskoro saznati za njeno postojanje. Imala je 73 godine kada je umrla.

Kada je Petinoj petoro dece isporučena torbica sa blagom iz 1957. godine, oni su školi dali dozvolu da deli fotografije sačuvanog sadržaja. Zahvaljujući njoj, uža porodica je uspela da ponovo oživi tinejdžerku iz srednje škole Huver.

- Osećam veliku zahvalnost. Svi se slažemo da bi mama bila veoma uzbuđena kada bi sve to videla. Sigurno bi se nasmešila od uva do uva, znajući da je torbica pronađena, jer bi zahvaljujući njoj mogla da se seti svojih tinejdžerskih vremena - ćerka Stefani je rekla novinarima, ne krijući emocije.

Kao i mnoge adolescentke tog vremena, Peti je nosila češalj i šminku, uključujući puder i ruž za usne, onog dana kada je izgubila torbicu. U crvenoj torbici, između ostalog, bila i njena članska karte za lokalnu javnu biblioteku, IMCA (Vorldvide Iouth Organization) i Američki Crveni krst .

Sačuvano je i nekoliko crno-belih fotografija porodice, prijatelja i psa . Peti je čak nosila školski raspored iz 1956. sa sobom i novčanik sa devet novčića . 

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Grut
11.08.2022 18:00

У вези овог ормара, то се зове квалитетан школски намештај. Прва поправка од 1956. године. Свака част.