Na NEBU iznad Srbije pojavila se DUGA: Evo šta da uradite kada je vidite i SREĆA vam je zagarantovana

Vesti 25.06.2022 20:00 0

Mnogi kada vide dugu, prvo ih asocira na sreću i radost.

Na NEBU iznad Srbije pojavila se DUGA: Evo šta da uradite kada je vidite i SREĆA vam je zagarantovana

NajŽena

 

Kao mali, svi smo jedva čekali da posle kiše ogreje sunce, ali samo kako bismo videli dugu. Sigurno se većina seća crtanih filmova u kojima se pojavljivala. Prema legendi Iraca, leprikon se pojavljivao na kraju duge sa punim ćupom zlata. To je zbog toga što su taj ćup skrivali na kraju duge, a ko bi ga pronašao, obogatio bi se. Naravno, to nije moguće jer fizički duga nema kraj.

Spektar boja predstavlja optičku i meteorološku pojavu na nebu koja nastaje kada se zrak sunca prelomi i reflektuje u kapljici vode. Tada dolazi do disperzije svetlosti na osnovne talasne dužine vidljivog spektra svetlosti. Duga je uglavnom vidljiva svega nekoliko minuta, nekad su u pitanju sekunde. 

Disperzija je rasturanje svetlosti, odnosno pojava da se složena svetlost prizmom razlaže na sastavne, elementarne, homogene svetlosti, boje, rasturanje boja. Boje koje se mogu videti u ovom spektru su takozvane, Njutnove boje, a to su crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava indigo i ljubičasta.

Posle današnje provale oblaka, u Beogradu se pojavila duga koju će videti tek nekolicina. Prema nekim verovanjima, ljudi koji vide dugu, imaće mnogo sreće.

Verovanja o dugi

 

Jedno od starih verovanja kaže da duga predstavlja simbol zaveta i obećanje Gospoda Boga koje je, nakon potopa, dao Noju. Taj zavet je da više nikada neće potopiti ljuski rod zbog greha, kao kada je to uradio u Velikom potopu. Prema ovom verovanju, dokle god je ima na nebu, podsećaće Gospoda na dato obećanje.

Na NEBU iznad Srbije pojavila se DUGA: Evo šta da uradite kada je vidite i SREĆA vam je zagarantovana

Pexels

 

Drugo verovanje kaže da treba zamisliti želju, kada prođemo ispod duge i da će ona, naravno, biti ispunjena. 

Takođe, same boje duge nose posebno značenje. Verovanje kaže da ako jedna boja preovladava, da će takva godina biti. Ukoliko preovladava plava boja, godina biti kišna, ukoliko je dominantna žuta, znači da će biti žita. Jaka zelena znači da će biti dovoljno trave za pašu, dok crvena govori u prilog tome da će biti dosta vina.

Jedno od možda najpoželjnijih verovanja jeste da onaj ko uhvati dugu i u njoj se okupa će se podmladiti. Hrvatsko rasprostranjeno verovanje o dugi kaže da će, onaj ko prođe ispod duge, promeniti pol.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading