Blizanci Tarner popeli su se na poznate vrhove i lutali najudaljenijim krajevima svih kontinenata - sve u ime nauke, dobročinstva i avanture.
Kao deo novog poduhvata, braća Hugo i Ros Tarner, strastveni sportski entuzijasti, prihvatili su izazov ishrane. Njihov cilj je bio da uporede efekte veganske ishrane sa ishranom koja sadrži meso. Tri meseca su kombinovali oba stila ishrane sa fitnes treningom. Bili su inspirisani rastućom popularnošću (i raspravama koje su usledile) veganske dijete za sportiste.
- Ostavljamo naše predrasude i svoja privatna mišljenja po strani. Eksperiment smo sveli na genetski nivo. Tome možemo pristupiti naučno jer smo blizanci i genetski smo identični - Ros Tarner je rekao za Biznis Insajder.
Tokom tih dvanaest nedelja, blizanci su vežbali u teretani pet do šest puta nedeljno. Držali su se programa koji je razvio Ros koji je lični trener. Takođe su pojeli skoro isti broj kalorija koristeći uslugu dostave Mindful Chef. Istraživači sa Kings koledža su ih pratili u eksperimentu i beležili faktore kao što su težina, holesterol i mišićna masa. Na kraju eksperimenta uspeli su da utvrde značajne razlike.
"Moja koncentracija se poboljšala na veganskoj ishrani"
Pre nego što je Hugo Tarner odustao od životinjskih proizvoda za potrebe eksperimenta, imao je oko 84 kg i 13 odsto. telesna masnoća.
U prvom mesecu eksperimenta izgubio je skoro 4 kg. Kasnije u studiji, malo se udebljao. Posle tri meseca kao vegan, imao je 82 kilograma. Gubitak težine je skoro u potpunosti bio rezultat gubitka telesne masti. Njegov procenat telesne masti pao je za čitav procentni poen na 12 procenata. Njegov nivo holesterola je takođe pao.
Hugo je rekao da se tokom fitnes vežbi osećao mnogo koncentrisanije nego ranije.
- Kada sam sledio vegansku ishranu, moja mentalna koncentracija je bila mnogo bolja. Nisam imao pad energije popodne i osećao sam se malo više fokusiranim - rekao je.
Jedno od objašnjenja, rekao je Hugo, bilo je da je veganska ishrana promenila njegove navike u grickanju. Pošto većina keksa i čipsa nije veganska, jeo je uglavnom voće i orašaste plodove.
Međutim, veganstvo je u njegovom slučaju negativno uticalo na libido.
- Stvarno ne znam šta se desilo - priznao je on i dodao da ovo iskustvo ne mora da se desi svakom ko je na biljnoj ishrani.
Tokom eksperimenta, braća nisu izvršila sveobuhvatne testove krvi. Zatim su rekli da bi, ako bi započeli sličan eksperiment u budućnosti, želeli da to urade drugačije i da barem testiraju nivo testosterona. Ovo bi videlo da li može da objasni fizičke efekte.
Ros je takođe počeo sa 13 odsto. masti. Tokom eksperimenta dobio je 4,5 kg mišićne mase i skoro 2 kg masti. Kao rezultat toga, procenat telesne masti u njegovom telu porastao je na 15 dosto. Na kraju je imao 85,7 kg. Tokom dvanaestonedeljnog eksperimenta, nivoi holesterola su ostali konstantni.
Prema Rosu, njegova ishrana tokom studije bila je nešto raznovrsnija nego ranije - posebno u pogledu makronutrijenata. Njegov plan ishrane uključivao je piletinu, ribu, crveno meso, povrće, mlečne proizvode i proizvode od žitarica.
Pre toga, braća Tarner su za doručak jeli tost ili kašu, za ručak sendviče, a za večeru piletinu sa povrćem ili testeninom.
Veganska ishrana utiče na crevnu floru
U slučaju Huga, promena u ishrani je bila još drastičnija, jer su životinjski proteini morali biti zamenjeni tofuom, tempehom i voćem kao što je džekfrut.
- Na veganskoj ishrani morate da nadoknadite raznolikost, tako da sam jeo hranu na koju nisam navikao - rekao je on.
Rezultat? Crevna flora (mikroorganizmi koji naseljavaju creva) se promenila na zanimljiv način , što pokazuju uzorci stolice koje je analizirala istraživačka fondacija Atlas Biomed pre i posle eksperimenta.
Prema njihovim rečima, Hugoova otpornost na neke oblike hronične bolesti se možda poboljšala. On je smanjio rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ovi rezultati podržavaju prethodna istraživanja koja sugerišu da ishrana zasnovana na biljkama može smanjiti rizik od takvih bolesti poboljšanjem crevne flore.
Uprkos tome, oba brata su iskusila pad mikrobne raznolikosti – broja različitih vrsta bakterija u njihovim crevima. Tipično, ovaj pad je povezan sa manjom otpornošću na određene hronične bolesti, uključujući Kronovu bolest.
Hugov mikrobiom se promenio više od Rosovog. Blizanci sumnjaju da je na to možda uticala iznenadna promena na vegansku ishranu i relativno kratko trajanje eksperimenta.
Prema Rosu i Hugu, problem je bilo trajanje eksperimenta. Dvanaest nedelja jednostavno nije dovoljno vremena za postizanje značajnih rezultata. Kada bi mogli da ga ponove, želeli bi da učestvuju u studiji koja traje od šest meseci do godinu dana kako bi dobili pouzdanije rezultate.
Ipak, braća su mogla mnogo da nauče. Od sada planiraju da uvedu više veganskih proizvoda u svoju ishranu i žele da vide kako veganska ishrana utiče na njihovo stanje tokom planinarenja.
- Na takvim putovanjima gubite oko 0,5 kg dnevno, a čak i više ako imate višak kilograma. Zato volimo da budemo vitki i snažni na ovim putovanjima - rekao je Hugo.