Obratite pažnju šta JEDETE, možda TRUJETE telo: Ovi simptomi ukazuju da ste u organizam uneli opasne PARAZITE

K.Ć. Vesti 04.08.2022 08:00 0

Paraziti mogu da dovedu do razvoja mnogih ozbiljnih bolesti, tako što sistemski uništavaju organe ili truju telo

Obratite pažnju šta JEDETE, možda TRUJETE telo: Ovi simptomi ukazuju da ste u organizam uneli opasne PARAZITE

unsplash

Loše oprano povrće, voće ili začinsko bilje, nedovoljno kuvano meso, riba, živina i nepravilno obrađena hrana mogu dovesti do parazitskih infekcija. Razni helminti (crevni paraziti), metilji (pljosnati crvi) gliste i druge protozoe sposobni su da žive i razmnožavaju se u ljudskom telu, naseljavajući naša creva i druge vitalne organe (jetru, pluća, mozak, srce itd).

Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije, više od 4,5 milijardi ljudi u svetu je zaraženo raznim parazitima, od kojih najveći broj onih crevnih.

Glavni put njihovog prenosa je putem ishrane, odnosno unosom hrane i vode. Konzumiranje neopranog povrća ili voća, koje bi moglo da sadrži jaja parazita, kao i zaraženo meso goveda (slabo prženo ili slabo kuvano, sirovo mleveno meso), nedovoljno termički obrađeno, sveže smrznuto, blago soljeno, slabo osušeno ili dimljena riba, mlevena sirova riba itd. mogu prouzrokovati ulazak parazita u ljudsko telo.

Signali za uzbunu

Da bismo se zaštitili ne samo od parazita, već i od drugih zaraznih bolesti bakterijskog ili virusnog porekla, potrebno je poštovati niz preventivnih mera. SZO preporučuje da se pije samo kuvana ili flaširana voda, jede termički obrađena hrana i povrće, a voće da se dobro opere vodom.

Infekciju parazitima ponekad može biti skrivena jako dugo. Ipak, na pojavu određenih simptoma treba posumnjati na parazitske bolesti.  Signali koji ukazuju na moguću infekciju su sledeći:

  • nagli gubitak kilograma
  • bledilo kože
  • alergijske reakcije
  • proliv
  • zatvor
  • mučnina
  • jaki bolovi na mestu gde stu anstanjeni paraziti
  • oslabljen imunitet itd.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading