Zbog toga bi trebalo da pažljivije pogledamo svoju ishranu i isključimo proizvode koji izazivaju još više znojenja. Šta izbegavati u vrućim danima?
Znojimo se uglavnom posle toplih jela, kao i toplih napitaka. Oni podižu temperaturu unutar tela, pa se on od nje brani aktiviranjem rashladnog mehanizma.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Takođe se znojimo nakon što jedemo začinjenu hranu. Kapsaicin koji sadrži paprika, prisutan u biberu, širi krvne sudove, pojačava protok krvi i podiže temperaturu, prvo oko lica i glave, a zatim i celog tela. Ako želite da se manje znojite posle obroka, smanjite papriku, ljute papričice, so, đumbir, kurkumu, senf, i začinjene sosove i mešavine – tabasko i kari.
Znojenje pojačavaju i namirnice bogate proteinima i životinjskim mastima, brza hrana i visoko prerađena gotova jela, kalorična i visokog glikemijskog indeksa, kao što su čokolada i slatkiši.
Alkohol deluje kao začinjena hrana, kada se konzumira, cirkulacija se povećava i telesna temperatura raste. Alkohol je toksičan za naše telo, pa ono čini sve da ga se reši, uključujući i znoj.
Bezbedniji stimulansi, kao što su kafa ili jaki čaj , takođe povećavaju znojenje. Kofein povećava broj otkucaja srca i stimuliše znojne žlezde.
Neprijatan miris znoja
Specifičan miris našeg znoja takođe može biti dodatni neprijatan element. Na miris utiče, između ostalog, i povrće sa intenzivnom aromom, kao što su beli luk , crni luk ili praziluk, ali i ono koje ima slabiju aromu, ali je bogato jedinjenjima sumpora: prokulice, brokoli , karfiol ili špargle.
Neprijatan miris izazivaju i ljuti začini, jela bogata životinjskim mastima i proteinima, alkohol.
Kako smanjiti znojenje
Da bismo sprečili prekomerno znojenje, trebalo bi da povećamo potrošnju voća, sirovog povrća i hrane bogate vlaknima. Na primer, krastavac, sok od paradajza (dopunjavamo kalijumom ), banana ili jabuka će raditi odlično.
Začinjene začine treba zameniti svežim začinskim biljem i biljem, poput nane, korijandera, žalfije, koprive , matičnjaka, konjskog repa, komorača. Mogu se koristiti kao dodatak jelima, od njih možemo praviti i sokove. Takođe mogu pomoći sok od limuna i limete i sirće.
I ne zaboravimo da pijemo puno vode, a ako se prekomerno znojimo – vode sa elektrolitima.
BONUS VIDEO