Zbog ovih namirnica se više znojite: Izbegavajte ih po ovim vrelim letnjim danima

Vesti 09.07.2023 22:30 0

Toplotni talas je počeo. Znojimo se mnogo više nego obično.

Zbog ovih namirnica se više znojite: Izbegavajte ih po ovim vrelim letnjim danima

Shutterstock

Zbog toga bi trebalo da pažljivije pogledamo svoju ishranu i isključimo proizvode koji izazivaju još više znojenja. Šta izbegavati u vrućim danima?

Znojimo se uglavnom posle toplih jela, kao i toplih napitaka. Oni podižu temperaturu unutar tela, pa se on od nje brani aktiviranjem rashladnog mehanizma.

Takođe se znojimo nakon što jedemo začinjenu hranu. Kapsaicin koji sadrži paprika, prisutan u biberu, širi krvne sudove, pojačava protok krvi i podiže temperaturu, prvo oko lica i glave, a zatim i celog tela. Ako želite da se manje znojite posle obroka, smanjite papriku, ljute papričice, so, đumbir, kurkumu, senf, i začinjene sosove i mešavine – tabasko i kari.

Znojenje pojačavaju i namirnice bogate proteinima i životinjskim mastima, brza hrana i visoko prerađena gotova jela, kalorična i visokog glikemijskog indeksa, kao što su čokolada i slatkiši.

Alkohol deluje kao začinjena hrana, kada se konzumira, cirkulacija se povećava i telesna temperatura raste. Alkohol je toksičan za naše telo, pa ono čini sve da ga se reši, uključujući i znoj.

Bezbedniji stimulansi, kao što su kafa ili jaki čaj , takođe povećavaju znojenje. Kofein povećava broj otkucaja srca i stimuliše znojne žlezde.

Neprijatan miris znoja

Specifičan miris našeg znoja takođe može biti dodatni neprijatan element. Na miris utiče, između ostalog, i povrće sa intenzivnom aromom, kao što su beli luk , crni luk ili praziluk, ali i ono koje ima slabiju aromu, ali je bogato jedinjenjima sumpora: prokulice, brokoli , karfiol ili špargle.

Neprijatan miris izazivaju i ljuti začini, jela bogata životinjskim mastima i proteinima, alkohol.

Kako smanjiti znojenje

Da bismo sprečili prekomerno znojenje, trebalo bi da povećamo potrošnju voća, sirovog povrća i hrane bogate vlaknima. Na primer, krastavac, sok od paradajza (dopunjavamo kalijumom ), banana ili jabuka će raditi odlično.

Začinjene začine treba zameniti svežim začinskim biljem i biljem, poput nane, korijandera, žalfije, koprive , matičnjaka, konjskog repa, komorača. Mogu se koristiti kao dodatak jelima, od njih možemo praviti i sokove. Takođe mogu pomoći sok od limuna i limete i sirće.

I ne zaboravimo da pijemo puno vode, a ako se prekomerno znojimo – vode sa elektrolitima.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading