Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga gostovala je u Jutarnjem programu Televizije K1 i "prepala" voditeljku Jovanu Joksimović pričom o burgerima od insekata, i užasnim iskustvom pacijentkinje koja je jela presnu ribu!
Kada je u pitanju doručak, odnosno kompletan režim ishrane, prof. dr Jorga kaže da se decenijama ništa nije izmenilo.
"Sva istraživanja koja se rade, a komplikovana su, prate se ljudi od rođenja pa decenijama kasnije. Nema mediteranske zemlje gde se ne doručkuje, a svi znamo da je to najbolji tip ishrane. Danska, Švedska, nordijske zemlje, i tamo se doručkuje. Namirnice se razlikuju, u Italiji je prvi obrok kolačić i kafa, ugljeni hidrat, tamo negde u nordijskoj zemlji je doručak dimljeni losos, razlikuje se ali po meni, treba se držati tog osnovnog pravila, jesti dva sata od buđenja. Znači, možete odmah, ali najkasnije dva sata posle ustajanja", rekla je ona.
"Večera najkasnije tri sata pre odlaska u krevet. To nije samo zbog insulina, nego i zbog toga što pun želudac i horizontala prave problem jednjaku. Želudačne kile su veoma česte, o tome se ne vodi računa. Ne treba večerati hranu koja se dugo vari, meso, bilo koju vrstu masnog sira. Večerajte povrćkice, žitarice, u maloj količini. Ne treba jesti pet, šest pa i 17 obroka, ali ne treba ni samo jedan. Dva je malo, pet je previše, osim ako imate pothranjenost ili čir, ako ste na specijalizovanoj ishrani", rekla je ona.
Čemu onda filozofija o ishrani i broju obroka koji su nas, kako je Jovana lepo rekla, "već izludeli".
"Uvedite pravilo broja 1, jedna šolja, jedno parče, jedan duboki tanjir. Ne dosipajte porciju. Nemojte da pričate telefonom dok jedete, gutaćete vazduh. Kažem to pa ljudi kažu previše je jednostavno, teško da može da radi, a samo to i radi. Pitanje zdravlja i optimalne ishrane nije nešto što se rešava za deset dana, već je pitanje za ceo život", kazala je ona.
Česte promene ishrane veoma loše utiču na zdrave bakterije, odnosno mikrobiom, a prof. dr Jorga je to slikovito objasnila.
"Ako jedem normalno, pa onda malo detoks, pa malo jedem jednom dnevno, pa pojedem kilo svinjskog vrata za jedan dan... Ono što ljudi ne razumeju je da stanovnika naših creva, bakterija, ima 2,5 kilograma u organizmu. Oni mrze to što radite. I onda nas disbioza uvede u metabolički problem, pa problem imuniteta i kilograma. Ne sme to da se radi", rekla je ona.
BONUS VIDEO