Zašto se MLADA prenosi preko PRAGA: Ovo staro narodno verovanje i danas ŽIVI, a ima veze sa upokojenim dušama

K.Ć. Vesti 05.04.2022 13:15 0

Nekada se podrzumevalo da mlada menja mesto prebivališta kada se uda, odnosno da se seli u kuću svog supruga

Zašto se MLADA prenosi preko PRAGA: Ovo staro narodno verovanje i danas ŽIVI, a ima veze sa upokojenim dušama

Shutterstock

Ako ne znate zašto se mlada prenosi preko praga i kakv je to (strainski) običaj sada je trenutak da to saznate. Prenošenje mlade preko prage je jedan od najstarijih običaja i u nas kao i u svetu, kada je sklapanje bračne zajednice u pitanju.

Ovaj običaj je uspeo da se održi sve do danas, jer se iza nega krije jedna vrlo zanimljiva simbolika koja za mnoge mladence i danas ima važno značenje i vrednost.

Iza ovog običaja koji se poštuje već vekovima, krije se verovanje naših predaka. U tom periodu su se izuzetno poštovale porodične vrednosti i običiji, a jedan od njih jeste upravo ovaj, koji vezujemo za bračnu zajednicu. Mlada je nekada, pa sve do skoro, živela u roditeljskoj kući, a tek posle udaje je prelazila u kuću svog supruga.

Nekada se jako pazilo na to ko potiče iz koje porodice, jer su se brakovi sklapali i po ugledu i čuvenju između istih. Ako je devojka odlazila u kuću koja se smatrala imućnijom i uglednijom, vrednost njene porodice je rasla u društvenim okvirima. Mlada je udajom stupala pod zaštitu mladoženjinog sveca, njegovog krsnog imena i porodične slave.

Verovalo se da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životima živih i da na neki način zauvek “žive” u porodičnim kućama i to na samom kućnom pragu. Iz tog razloga se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne zgazi prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka.

Verovalo se da su njene stope precima još uvek nepoznate i zato ju je mladoženja morao prenositi, kako bi izbegao njihovu eventualnu ljutnju.

Zapadni Evropljani su verovali  da će mlada koja se spotakne na pragu svog novog doma nepovratno doneti nesreću njenom domu i braku. Pošto je izgleda da je muž bio imun na takvu situaciju, mladoženja koji je nosio mladu u kuću pokazao se kao dobar način da se takva nezgoda uopšte izbegne. Čini se da ovaj strah od spoticanja ima svoje korene u starorimskoj kulturi, koja je imala slično verovanje 

Na kraju krajeva sam čin prenošenja mlade preko praga je vrlo zabavan i omogućava vam ako ništa drugo da ispoštujete tradiciju vaših predaka.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading