Ljudi koji jedu više orašastih plodova imaju manju verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti, prema novoj studiji.
Iako su orašasti plodovi bogati hranljivim materijama, nezasićenim mastima, biljnim proteinima, vlaknima, kao i nekoliko vitamina i minerala, mnogi ih ne jedu redovno zbog visokog sadržaja masti i kalorija, rekao je za Health glavni autor studije Montri Suprono, dr med. sci., vanredni profesor i direktor Centra za stomatološka istraživanja na Univerzitetu Loma Linda.
Ali ovi nalazi „ojačavaju postojeće dokaze“ koji sugerišu da orašasti plodovi mogu smanjiti rizik od smrti usled srčanih bolesti, dodao je.
Za ovu studiju, Suprono i ostali istraživači pratili su više od 80.500 učesnika. Tim je putem upitnika dokumentovao uobičajenu konzumaciju orašastih plodova kod učesnika. To je uključivalo bademe, indijske oraščiće, orah i mešane orašaste plodove, kao i kikiriki i puter od kikirikija.
Shutterstock
Tokom prosečno 11 godina, 4.258 ljudi je umrlo od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1.529 pripisano ishemijskoj bolesti srca.
Podaci su pokazali da su ljudi sa najvećim ukupnim unosom orašastih plodova imali 14% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 19% manji rizik od smrti od ishemijske bolesti srca u poređenju sa onima koji su imali najmanji unos. Najveće smanjenje primećeno je kod onih koji su jeli najviše orašastih plodova – imali su 27% manji rizik od smrtnosti od ishemijske bolesti srca.
Shutterstock
Pored ovih početnih otkrića, istraživači su takođe želeli da utvrde može li jedenje više orašastih plodova umesto manje zdrave hrane imati pozitivan uticaj na rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Otkrili su da zamena bilo koje druge hrane orašastim plodovima (uključujući orašaste plodove, kikiriki i puter od kikirikija) smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 15 do 22%, a od ishemijske bolesti srca za 17 do 29%.
Zamena neprerađenog crvenog mesa orašastim plodovima smanjila je rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 44% i rizik smrtnosti od ishemijske bolesti srca za 38%. Zamena prerađenog mesa, grickalica, slatkiša, jaja, sira i prženog krompira orašastim plodovima smanjila je rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 19 do 26%, a rizik smrtnosti od ishemijske bolesti srca za 20 do 31%.
Kako jedenje orašastih plodova utiče na srce?
Ishrana bogata voćem, lisnatim zelenim povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim proteinima i orašastim plodovima povezana je sa više faktora koji vremenom poboljšavaju zdravlje srca, uključujući:
- Niži krvni pritisak
- Poboljšanu raznolikost mikrobioma
- Smanjenu vaskularnu upalu
- Niže nivoe LDL holesterola i više nivoe HDL holesterola
Određene namirnice – poput govedine, svinjetine, maslaca i pržene hrane – sadrže zasićene masti. „Visoko zasićene masti povezane su sa povećanim LDL holesterolom“, rekla je za Health Eleanor Levin, dr med., klinička profesorka medicine i kardiolog u oblasti opstetricije na Univerzitetu Stanford. „LDL začepljuje arterije srca.“
Shutterstock
S druge strane, rekla je, orašasti plodovi bogati su mononezasićenim mastima, koje su povezane sa nižim LDL holesterolom. „Dobre masti pomažu u održavanju glatkih, fleksibilnih, čistih i zdravih vena i krvnih sudova“, dodala je Arévalo.
Osim zdravih masti, orašasti plodovi sadrže i „biljne sterole, magnezijum, vlakna i vitamine koji mogu pomoći u smanjenju upale i donekle krvnog pritiska“, rekao je Suprono.
Znači li to da treba jesti više orašastih plodova?
Zbog svoje povezanosti sa boljim zdravljem srca i metabolizma, orašasti plodovi su definitivno zdrav dodatak ishrani. Međutim, postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju:
Orašasti plodovi se razlikuju po sadržaju proteina, masti i vlakana, stoga je „dobro jesti raznovrsno“, rekla je Arevalo. „Pazite da ne prekoračite unos orašastih plodova“, savetovala je. Orašasti plodovi obično imaju više kalorija, pa preveliki unos može otežati kontrolu telesne težine.
Shutterstock
„Odabir neslanih ili minimalno prerađenih orašastih plodova pomaže u ograničavanju unosa natrijuma, dodatih masti i šećera“, rekao je Suprono.
Da biste u ishranu uključili više orašastih plodova, Arevalo je predložila da ih jedete kao međuobrok ili koristite kao dodatak salatama, varivima ili drugim jelima. Ako vam se ne dopada njihov ukus, puter od orašastih plodova može biti još jedna opcija koju možete probati.
Najzdravije vrste orašastih plodova uključuju bademe, lešnike, kikiriki, pekan orahe, pistaće i orahe.
Bonus video:
Možda vas zanima…