Drevno SRPSKO verovanje: DECU rođenu na Božić čeka posebna SUDBINA

Vesti 07.01.2022 19:00 0

U narodu je oduvek postojalo uverenje da su deca rođena na ovaj praznik posebna

Drevno SRPSKO verovanje: DECU rođenu na Božić čeka posebna SUDBINA

unsplash.com

S obzirom na to da su rođena na dan Hristovog rođenja, oduvek se verovalo da će baš njima život biti naklonjen i da će kroz život uvek biti zaštićena. Mnogo je i onih koji smatraju da su ova deca inteligentna, nadarena i maštovita.

Dete i ime

Kada se dete rodi na neki veliki praznik, mnoge porodice i dalje neguju tradiciju, pa detetu daju ime po svetitelju. Tako se na Svetog Nikolu najčešće rađaju Nikole, Nikolije i Nikoline, a na Svetog Jovana se najčešće rodi Jovan ili Jovana. Isto važi i za druge velike praznike.

Kada se dete rodi baš 7. januara

Ne tako davno, deca rođena na Božić dobijala su imena kao što su: Bogdan, Božidar, Božidarka, Božica, Boža, Božanka, Božena, Božimir, Božimirka.  Iako je ime Bogdan i dalje aktuelno, primećujemo da su druga imena u nizu skoro zaboravljena. Danas ova imena, nisu tako moderna, a nekada su darivana i deci rođenoj na Bogojavljenje, ali i deci koju su roditelji dugo iščekivali, shodno verovanju da su ona " Od Bog data".

Kako tradicija ne bi u potpunosti bila zapostavljena, izbor često pada imena kao što su Teodor i Teodora. Imena potiču iz grčkog jezika i u prevodu znače "Dar o Boga" - “Theodoros” - “theos” (Bog) + “doron” (dar). Neki roditelji biraju i imena popt Kristijana i Kristine, što u prevodu sa grčkog znači "hrišćanin".

Da li se sva ova stara verovanje odnose samo na decu koja su rođena na Božić?

Božić u srpskoj tradiciji igra veliku ulogu, pa je sasvim jasno da se rođenje deteta, baš na ovaj dan doživljava i slavi na poseban način. Međutim, ne treba zaboraviti da su u drevnim vremenima svi oni koji su rođeni zimskom periodu, dobro čuvani kako bi bili zdravi i jaki Zato se i dešavalo da dobijaju imena "štite", kako bi se u zimskom periodu sprečila obolevanja.

 

 

 

Komentari (0)
Loading