Zašto se krastavac prodaje u plastičnoj foliji? 3 razloga koja otkrivaju istinu o pitanju na koje svi traže odgovor

Nedeljko TIšanović Vesti 19.08.2024 08:25 0

Sigurno ste se zapitali zašto krastavac uvek viđate u foliji.

Shutterstock

Shutterstock

Krastavci su vrlo popularni, posebno u ovom trenutku jer se na društvenim mrežama širi trend salata sa krastavcem. Ne samo to, krstavac je zbog svog osvežavajućeg ukusa i zdravstvenih prednosti takođe vrlo prijemčiv za svakoga. 

Među različitim vrstama krastavaca, engleski krastavci često se mogu naći u plastičnoj foliji. Postavlja se pitanje zašto su baš ti krastavci obavijeni celofanom.

Iako je sveprisutna briga o štetnosti plastike, naročito mikroplastike, koja može dospeti u naše telo, engleski krastavci i dalje dolaze upakovani u plastičnu foliju iz nekoliko razloga:

1. Očuvanje vlage
Engleski krastavci imaju tanku koru, što ih čini sklonim gubitku vlage dok se nalaze na policama. Plastična folija pomaže u očuvanju vlage i svežine krastavca, prema "Simply Recipes".

2. Zaštita od oštećenja
Tanku koricu krastavca lako je oštetiti tokom transporta. Takve ogrebotine mogu dovesti do buđi i truleži, što je razlog zašto je važno da voće i povrće budu neoštećeni, kao što savetuju FDA.

3. Smanjenje oksidacije

Kiseonik može ubrzati kvarenje hrane, jer omogućava rast mikroorganizama i izaziva oksidaciju, zbog čega krastavci mogu postati smeđi. Plastična folija ne samo da zadržava vlagu, već i sprečava pristup kiseoniku, čime se usporava proces propadanja.

Kompanije danas rade na razvoju ekološki prihvatljivih alternativa plastici kako bi smanjile njen uticaj na prirodu i zdravlje ljudi.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading