Kada je napolju jako toplo i ne jede vam se ništa masno, jako, teško i toplo, ove hladne supe su pravi izbor. Pripremaju se lako i brzo, a za njihovu pripremu je potrebno samo nekoliko minuta.
Gaspaćo
Gaspaćo je hladna supa od paradajza bazirana na sirovom povrću. Široko je rasprostranjen u Španiji i konzumira se tokom letnjih meseci zbog svoje hladne osvežavajuće temperature i kiselog ukusa.
POTREBNO JE: 300 ml pasiranog paradajza, 2 paradajza, 1 kašika maslinovog ulja, 1 paprika šilja, 1 manja glavica crvenog luka, prtohvat soli, 6 maslina bez kostica, 20 zrna kukuruza šećerca.
PRIPREMA: Na malo maslinovog ulja ispržiti glavicu crvenog luka, iseći paradajz na kockice, dodati mu pasirani paradajz. Kada voda počne da isparava, dodati ostale sastojke.
Gaspaćo je potrebno ohladiti u frižideru prije jela.
Supa od rotkvica
Supa od rotkvica ima blago kiselkasti i osvežavajući ukus. Lako se priprema a još lakše vari.
POTREBNO JE: 1 veza rotkvice, 1 krastavac, 1 avokado, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice šećera, sok od 1 limete, beli luk, biber.
PRIPREMA: Na zagrejano maslinovo ulje stavite izgnječeni beli luk, dodajte narezano lišće od rotkvice, zalijte vodom, dodajte biber, izblendajte avokado, suve začine i kada prokuva kuvajte još deset minuta. Na kraju umešajte gustin, koji ste razmutili u pavlaci za kuvanje, i pustite da provri. Supu ohladite, pa u hladnu umešajte mirođiju i narendane rotkvice i krastavac i dodajte sok od limete. Poslužite u činijicama.