Ovu biljku skoro svi imaju u kući, a malo ko zna da može da bude otrovna: Veoma je popularna za Novu godinu, oprezno s njom

Jelena Vukelić Vesti 01.01.2024 17:44 0

Smatra jednim od najromantičnijih simbola praznika

Biljke

Shutterstock

 

Imela je poluparazitska biljka koja živi u krošnjama drveća. Biljka sa belim ili crvenim bobicama, za čije se novogodišnje i božićno značenje smatra da potiče iz nordijske mitologije koju danas slede mnogi narodi, pa i mi, ima pomalo zlu crtu, upozoravaju stručnjaci za biljke.

Naime, sajt Love the Garden, navodi da imela sadrži toksičnu supstancu zvanu foratoksin, koja je posebno koncentrisana u listovima, bobicama i stabljiki.

-Biljka imela uz foratoksin sadrži i viskotoksin, koji su otrovni proteini kada se progutaju. Pripazite, od preko 1500 vrsta imele u svetu, neke su toksičnije od drugih. Verovatno ćete imati ozbiljnije reakcije ako progutate koju belu bobicu, nego kad bi popili čaj napravljen od lišća, ali i u ovom slučaju nezgodni simptomi mogu da se kreću od blagih do veoma teških.

Mogući simptomi uključuju zamagljen vid, pospanost, groznicu, halucinacije, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju, ali i usporavanje otkucaja srca i druge probleme u kardiovaskularnom sistemu. 

-Opšti savet o izbegavanju rizika od trovanja imelom bio bi da biljku ne unosite u kuću, odnosno da je držite podalje od dece i životinja - dodaje LoveTheGarden.

Komentari (0)
Loading