Panj torta izgleda veoma dekorativno, a idealan je desert za sve ljubitelje čokolade. Izgledom podseća na cepanicu drveta, po čemu je i dobila ime.
Sastojci:
Za koru:
7 jaja
7 kašika šećera
150 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
100 g čokolade za kuvanje
Za fil:
4 jajeta
250 g šećera
250 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
Za grilijaš:
150 g šećera
150 g mlevenih oraha
Priprema:
Grilijaš: Šećer istopite na tihoj vatri u suvom tiganju i kad porumeni dodajte orahe. Na tanjir podmazan margarinom istresite grilijaš i kad se ohladi izlomite ga na manje komade. Kora: Belanca umutite čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca i umutite. Umešajte mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipajte smesu u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruću koru urolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.
Fil: Umutite jaja i šećer u penastu smesu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se potpuno ohladi dodajte umućen margarin i sjedinite mikserom. Od fila odvojite 1/3, pa u to dodajte izlomljeni grilijaš, a u ostatak rastopljenu čokoladu.
Filovanje: Rolat odmotajte, namažite filom sa grilijašom. Odsecite krajeve rolata ukoso da budu različite dužine. Stavite ih sa strane ili jedan gore da dobijete izgled panja. Ostatkom fila nafilujte celu tortu. Viljuškom napravite šare da izgleda kao kora drveta i dekorišite po želji ukrasima za tortu.
Bonus video: