Svečana roler pogača: Napravite je sami i oduševite goste na slavi ili nekoj drugoj proslavi

Vesti 17.12.2023 14:05 0

Pogača je uvek dobar izbor da počastite goste, ali i da se pohvalite kulinarskim umećem. Ova izgleda prelepo, kao cvet. Vredi da se malo potrudite oko njene pripreme.

pogača Kuvoteka

Foto: Neda Luković Pavić/privatna arhiva

Pripremu roler pogače nam je objasnila kulinarska blogerka Neda Luković Pavić iz Smedereva koja živi u Bratislavi i autorka je Instagram stranice „Kuvoteka“. Pratite njene savete i sigurno će vam uspeti.

Da bi vam pogača uspela potrebno je da uradite sledeće:

- Brašno treba da se proseje pre mešenja, kako bi pogača bila vazdušasta.

- Jaja i margarin treba da budu sobne temperature, jer će tako testo postići veći volumen.

- Kada umesite testo, ono treba da bude mekano. Ne treba da se lepi za ruke. Obavezno ga premažite uljem pre nego što ga stavite da naraste.

- Da biste znali da li je testo dovoljno naraslo pritisnite ga blago prstima. Ako ostaju vidljivi tragovi, to znači da je spremno za izradu. Treba voditi računa da testo ne prekisne, odnosno da ne naraste previše.

pogača Kuvoteka

Foto: Neda Luković Pavić/privatna arhiva

 

1. korak

pogača Kuvoteka

Foto: Neda Luković Pavić/privatna arhiva

 

2. korak

pogača Kuvoteka

Foto: Neda Luković Pavić/privatna arhiva

 

3. korak

Kako da upletete testo?

Testo podelite na dva dela, jedan veći i jedan manji. Veći deo razvucite oklagijom što tanje, premažite margarinom i urolajte. Isecite kao rolat. Drugi deo testa takođe razvucite, premažite margarinom i isecite trake do pola. Od njih napravite pletenice, pa urolajte. Izgledaće kao venac. Sredinu pogače ukrasite delovima testa koje ste isekli da biste oblikovali pravougaonik.

ROLER POGAČA (recept Nede Luković Pavić, „Kuvoteka“)

Sastojci:

500 g brašna

250 ml toplog mleka

20 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

50 ml ulja

1 jaje

1 belance

1 ravna kašičica soli

margarin na sobnoj temperaturi

1 žumance za premazivanje

pogača Kuvoteka

Foto: Neda Luković Pavić/privatna arhiva

 

Priprema:

U vanglu staviti brašno, napraviti udubljenje, pa dodati mleko, šećer i izmrvljen kvasac. Blago izmešati, pa ostaviti da se kvasac aktivira. Dodati jedno jaje i belance, ulje i so i umesiti meko testo. Premazati ga uljem, pokriti krpom i ostaviti da naraste pola sata. Podeliti testo na jedan veći i jedan manji deo. Razviti veći pravugaonik oklagijom. Ivice iseći i urolati. Premazati testo margarinom i urolati. Iseći kao rolat. Ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Manju loptu od testa razvući na pravougaonik, premazati margarinom, iseći na trakice do pola pravougaonika i napraviti pletenice, pa urolati. Staviti u tepsiju. U sredinu naređati urolano testo koje ste isekli od ivica pravougaonika. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading