Proja je tradicionalno jelo koje se priprema jednostavno i od jeftinih sastojaka dostupnih u svakoj kući.
Zbog toga je često bilo na meniju i u ratnim vremenima, kao i u periodima oskudice. Osnovni sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje.
Savršena proja zavisi od njene teksture: treba da bude izuzetno mekana, da se ne mrvi i da dugo ostane sočna i sveža.
Osnova svake proje je kukuruzno brašno. Za još bogatiji ukus, najbolje je koristiti grubo mleveno kukuruzno brašno, jer ono sadrži klicu i ljusku, što proji daje aromu i teksturu sličnu mekanom hlebu od celog zrna. Ipak, ako koristite grublje mleveno brašno, važno je da ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču kako bi ostalo sveže.
Shutterstock
Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to nije uvek najbolji izbor ako želite nežniji ukus. Belo kukuruzno brašno se pravi od belog kukuruza i ima blaži, suptilniji ukus nego žuto, zbog čega može proju učiniti nežnijom i bolje naglasiti ostale sastojke.
Bonus video:
Možda vas zanima…