Prvoklasna proja: U testo ubacite 2 tajna sastojka - neće se mrviti i ostaće danima sveža

Vesti 16.12.2025 19:55 0

Savršena proja zavisi od njene teksture: treba da bude izuzetno mekana, da se ne mrvi i da dugo ostane sočna i sveža.

proja

Shutterstock

Proja je tradicionalno jelo koje se priprema jednostavno i od jeftinih sastojaka dostupnih u svakoj kući.

Zbog toga je često bilo na meniju i u ratnim vremenima, kao i u periodima oskudice. Osnovni sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje.

Savršena proja zavisi od njene teksture: treba da bude izuzetno mekana, da se ne mrvi i da dugo ostane sočna i sveža. 

Osnova svake proje je kukuruzno brašno. Za još bogatiji ukus, najbolje je koristiti grubo mleveno kukuruzno brašno, jer ono sadrži klicu i ljusku, što proji daje aromu i teksturu sličnu mekanom hlebu od celog zrna. Ipak, ako koristite grublje mleveno brašno, važno je da ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču kako bi ostalo sveže.

proja

Shutterstock

 

 

Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to nije uvek najbolji izbor ako želite nežniji ukus. Belo kukuruzno brašno se pravi od belog kukuruza i ima blaži, suptilniji ukus nego žuto, zbog čega može proju učiniti nežnijom i bolje naglasiti ostale sastojke.

Bonus video:

 

@najzena.rs EVO NA KOJI DAN JE NAJBOLJE ZASEJATI BOŽIĆNU PŠENICU #najzena #zena #zene #videoviral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading