Najsočnija makovnjača po bakinom receptu: Donosimo provereno najbolju pripremu omiljenog deserta, ukus vraća u detinjstvo!

Vesti 23.12.2023 20:47 0

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u testu...

mak

Shutterstock

Volite makovnjaču i želite da je pripremite kod kuće? Odlično, imamo pravi recept za vas. Najbolji recept za mak pronašli smo u bakinoj knjizi recepata, a otkrićemo i nekoliko trikova za najsočniji fil. Možete pripremiti mak od kvasnog ili prhkog testa, oba recepta ćete naći u nastavku.

Makovnjača: hrskavo ili testa s kvascem?

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u testu. Dok se tradicionalna makovnjača sprema od lisnatog testa, može se napraviti i od prhkog testa. Obe varijante kolača od maka podjednako su ukusne, ali postoji razlika - tokom zimskih praznika najčešće spremamo tortu od maka od kvasnog testa, dok su prolećni dani rezervisani za prhko i lagano testo. U nastavku donosimo recepte za obe vrste testa, dok će fil od maka biti isti u oba. Jednostavno izaberite da li želite da pravite lisnato ili prhko testo, pripremite fil od maka i složite najsočniju makovnjaču, piše Miss7.

mak

Printscreen

 
Tajna sočnog punjenja je u...

Niko ne voli suve kolače, a ne voli ni suvi mak. Ako je fil od maka previše suv, odvojiće se od testa i napraviti rupe u samom desertu.

mak

Shutterstock

 

Problem može biti i obrnuto, fil od maka može biti previše vlažan i onda će se pomešati sa testom. Zato prilikom pripreme fila za makovnjaču mleko treba dodavati postepeno dok se ne dobije glatka smesa koja liči na gustu pavlaku. Količina mleka zavisiće od toga koliko je mak suvo.

Mnogi vole da u mak dodaju suvo grožđe i u tom slučaju ih je najbolje posuti po testu prelivenom filom (ali ih pre toga potopiti u vrelu vodu ili rum), pre valjanja. Ako ih dodate u smesu pre mazanja, biće teže pravilno rasporediti fil.

Recept za najsočniju makovnjaču od kvasnog testa

Sastojci - za punjenje:

  • 400 g mlevenog maka
  • 350 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 1 kašika putera
  • suvo grožđe po želji

Fil – postupak: U činiji pomešati mak i šećer i polako dodavati vrelo mleko dok ne dobijete gust krem. U kremu dodajte puter i dobro promešajte. Smesu rasporedite po testu dok je još toplo.

Sastojci - za testo:

  • 400 g brašna
  • 1 svež kvasac
  • 250 ml toplog mleka
  • 80 g šećera
  • 80 g putera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žumanca
  • 1 limun (korica)

Priprema testa - postupak: Toplo mleko i šećer pomešati i dodati kvasac i ostaviti da se aktivira. U posebnoj posudi pomešati suve sastojke, pa dodati aktivirani kvasac, limunovu koricu, žumanca i omekšali puter i zamesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplom mestu da udvostruči zapreminu i za to vreme pripremiti fil. Kada se udvostruči, umesiti testo i podeliti ga na tri dela ako želite tanke kore ili dve ako volite malo deblje. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravougaonik i prelijte filom. Zarolajte testo, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže još 15 minuta. Pre pečenja, mak premažite puterom i pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading