Starinski salčići: Provereni recept za lisnate kolače sa džemom koji se tope u ustima i mirišu na detinjstvo

Vesti 17.12.2023 18:18 0

Salčići su prava zimska poslastica, koja je savršena za zimsko popodne uz kafu ili čaj.

salčići

Shutterstock

Verovatno ne postoji osoba koja ne voli salčiće, jer smo ih svi jeli dok smo bili mali prilično često, a obično su ih pravile bake. Potrebno je malo više vremena da se naprave, a za to je odlično zimsko popodne. Cela kuća će mirisati na sveže pečene lisnate kolače sa džemom, vi ćete uživati u njihovom fantastičnom ukusu uz šolju toplog napitka.

Salčići

Sastojci:

500 g brašna

300 g sala

1/2 kašike svinjske masti

1 žumance

1 jaje

100 ml belog vina

100 ml vode

Džem, šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala. Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji. Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla. Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading