Evo šta ODMAH da uradite ako vas ubode STRŠLJEN: Morate brzo da reagujete, posledice mogu da budu veoma ozbiljne

K.Ć. Vesti 22.08.2022 15:30 0

Ubod stršljena može da bude izuzetno opasan ukoliko dođe do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov

Evo šta ODMAH da uradite ako vas ubode STRŠLJEN: Morate brzo da reagujete, posledice mogu da budu veoma ozbiljne

Shutterstock

Naravno, ne mora svaki ubod da dovede do ovakve reakcije, već se najčešće ubod završi blagim otokom koji traje do nekoliko dana.

Ako boravite u prirodi, oprez mora da bude povećan. Kada radite u bašti, bolje je da koristite rukavice, a ako dođe do uboda, izavdite žalac i stavite hladan oblog.

Simptomi i reakcije

Ubod stršljena uglavnom izaziva otok, crvenilo i osećaj svraba na oštećenom delu kože. Mali ubod proći će već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba osetljiva na njegov otvor, može doći do otoka cele ruke, noge ili drugog dela tela na kojem se nalazi ubod.

Kako biste sprečili širenje otrova u telu, ubodeni deo tela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žalac ostao u koži, pokušajte da ga istisnete ravnim nožem. Nemojte da koristite pincetu jer se njome najčešće otrov dodatno vraća u telo, a žalac ostaje dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozleđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.

Ubod stršljena može da dovede do anafilaktičkog šoka koji se dešava iz nekoliko razloga:

1. Osoba je alergična na ugriz insekta

2. Ubod je na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje

3. Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sitem je postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading