Ovo jelo se jede u Turskoj iz tiganja, a sprema se za celu porodicu, a ljudi sa Balkana bi rekli da je ovo zapravo nešto dopunjen recept našeg popularnog BEĆARCA!
- Puter
- Jedan ili dva paradajza
- Čili papričica ( može i naša zelena ljuta, ko ne voli ljuto, može običnu svežu papriku)
- Mladi crni i beli luk ( za meru za jednu osobu, treba vam dva struka crnog i jedan belog ili kombinacija, kako volite)
- Malo nane
- Veza korijandera ( može i peršun)
- Jaja ( izvadite ih iz frižidera pre spremanja)
Priprema:
Paradajz očistite od semenki i sredine. Iseckate na kockice. Puter ste istopili, na to stavite paradajz, na srednju temperaturu na ringli.
Najpre propržite, pa dodajte seckani čili i sve to pržite kratko. Dodajte mladi luk. Lagano mešajte i pojačajte ringlu za jedan stepen. Po ukusu dodajte biber i so, a kada se uprži dodajte seckanu nanu i korijander.
U tiganju nema tečnosti i ne brinite da će nešto izgoreti.
Na spremljenu masu, razbijete jaja. Ko voli može sve to da izmeša i da praktično dobije omlet. Sa varjačom provlačite između jaja, da se belance sjedini sa povrćem. Možete i jedno jaje da ostavite sa žumancetom, a da ovo drugo( ili više) umešate.
Sklonite sa ringle, poklopite ga da i sa gornje strane žumance se malo „skuva“, ali da ipak bude živkasto. Još jedna varijacija je da, ako volite baš pečeno, tiganj stavite u rernu i tako dovršite jelo.