Pšenica se obrađuje i termički i mehanički kako bi se dobio bulgur.
Koristiti se za pripremu kako slanih tako i slatkih jela. Sadrži dosta hraljivih sastojaka. Stručnjaci tvrde da je bulgur hranljiviji od kus-kusa i pirinča. Za orašast ukus, bulgur možete prepeći na tiganju (isto kao i heljdu).
Bulgur se priprema na sledeći način:
1 šolja bulgura se prelije sa 1,5-2 šolje kipuće vode i kuva 10-tak minuta na niskoj temperaturi.
Predlog za slani bulgur je Bulgur salata za koju su vam potrebni sledeći sastojci:
- 1 šolja kuvanog bulgura
- 1 kašika pečenog susama
- 1 kašika ulja po izboru
- 1 kašika soka od limuna
- 100 g rendanog sira po izboru (ili mešavina više vrsta)
- peršunov list, biber, soja sos - po ukusu
Priprema:
Sjedinite sve navedene sastojke.Ovako pripremljen bulgur možete jesti samostalno ili kao prilog uz neko jelo od povrća ili mesa (Možete dodati: ajvar, pinđur, pečenu papriku, pavlaku...)