Ceo život mislimo da znamo kako se kuva smrznuti grašak: Ovo je pravi način koji čini da bude ukusan i savršen

Slobodanka Ćorić Vesti 03.11.2025 18:38 0

Potrebno je samo da promeniš jedan detalj – i svaki put ćeš dobiti sladak, ukusan i savršeno skuvan grašak

posni grašak

Printscreen

Koliko puta si pomislio da je smrznuti grašak najlakše jelo za pripremu? Otvoriš kesu, baciš ga u ključalu vodu – i dobiješ kašu bez ukusa. Istina je da priprema smrznutog graška ne zahteva komplikovane korake ni skupe sastojke. Potrebno je samo da promeniš jedan detalj – i svaki put ćeš dobiti sladak, ukusan i savršeno skuvan grašak. Zvuči jednostavno? I jeste. Ali većina nas greši.

Smrznuti grašak često kuvamo na pogrešan način. Za manje od deset minuta, uz jedan mali trik, možeš da ga pripremiš tako da očuva savršen ukus i postane pravo jelo za pamćenje.

Najčešće greške:

Ubacivanje graška direktno u ključalu vodu, što često rezultira kašastim i bezukusnim povrćem.

Dodavanje soli pre kuvanja, što dehidrira grašak i umanjuje njegov prirodni šarm.

Tajna ukusnog smrznutog graška

Evo jednostavnog recepta koji menja sve:

Sastojci:

  • Smrznuti grašak
  • 6 kašika putera
  • 1 čen belog luka
  • Malo šećera
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Isprazni kesu smrznutog graška u šerpu.

Dodaj puter, beli luk i malo šećera. Šećer pojačava prirodnu slatkoću graška.

Dinstaj na srednjoj vatri dok se puter ne otopi i grašak ne omekša, pazeći da ne provri.

Na kraju dodaj so i biber po ukusu, pa serviraj.

Dodatni saveti:

Nikada ne dozvoli da povrće proključa.

So dodaj tek pred serviranje, da grašak ostane sočan i sladak.

Zaboravi na grašak koji se raspada i gubi ukus. Uz pravi način pripreme, smrznuti grašak postaje pravo jelo koje se pamti, a ne zaboravljeni prilog. Sledeći put kada ga spremaš, seti se ovog trika – ponekad je razlika između razočaranja i uživanja samo u jednom koraku.

Komentari (0)
Loading