Zašto jufka puca i ne može da se razvuče? Mnoge domaćice greše u jednoj stvari, a tajna je u frižideru

Slobodanka Ćorić Vesti 06.10.2025 09:02 0

Tajna nije u brašnu, već u temperaturi vode

testo

Shutterstock

Ako se pitate zašto vam jufka za pitu „puca“, iako ste sve uradili po receptu – evo u čemu je trik: tajna nije u brašnu, već u temperaturi vode.

Naime, ledeno hladna voda pravi razliku između kore koja puca i one koja se razvlači poput svile.

Kada koristite hladnu vodu, gluten u testu se sporije razvija, što znači da će testo biti mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje. Topla voda, s druge strane, ubrzava proces, ali testo postaje žilavo i lako puca.

Najbolja voda za testo je ledena – direktno iz frižidera ili sa nekoliko kockica leda.

Kako da napravite savršenu jufku:

U posudu stavite 500 g mekog brašna.

Dodajte prstohvat soli.

Sipajte 250 ml ledene vode.

Dodajte 2 kašike hladnog ulja.

Zamesite glatko testo i ostavite ga da odmori 30 minuta.

Zatim ga razvucite na pobrašnjenoj površini.

Komentari (0)
Loading