Kada advokat Bil Marler sedne da jede u restoranu, ne mora ni da pogleda jelovnik da bi znao da postoji jedno jelo koje nikada ne bi naručio — a to je salata.
Tako je bilo i nedavno, kada je advokat iz Sijetla bio pozvan u luksuzni restoran „Ramsay’s Kitchen“ poznatog kulinarskog znalca Gordona Remzija u Sent Luisu.
Nije u pitanju bilo nepoverenje prema britanskom kuvaru sa Mišlenovom zvezdicom, već činjenica da Marler predobro zna kakve potencijalno fatalne posledice može imati konzumiranje pokvarene salate.
Upravo zbog toga je i bio u Sent Luisu — da prisustvuje sudskom ročištu koje je uključivalo nekoliko gostiju restorana, za koje se navodno tvrdi da su se razboleli nakon što su jeli romanu salatu kontaminiranu bakterijom E. coli.
Nije prvi put
Ovo ne bi bio prvi put da se Marler bavio ovakvim slučajem.
Zapravo, tokom poslednje četiri decenije izgradio je zavidnu karijeru, tužeći od devedesetih godina brojne velike i poznate restorane zbog njihove uloge u širenju bolesti koje se prenose hranom — od kojih su neke i opasne po život.
Svoj poziv je pronašao nakon što je osoblje američkog lanca brze hrane poslužilo nedovoljno pečene hamburgere, čime je zaraženo više od 700 ljudi, a tragično su stradala četvoro dece.
Ovaj incident doveo je do velikih reformi bezbednosti hrane na nivou cele zemlje, a Marler je sebi postavio zadatak da stalno prati i nadgleda njihovu primenu.
Salata
Osim što decenijama nije pojeo hamburger, nedavno je na listu namirnica koje izbegava dodao još jednu — salatu.
Ne samo da će je po svaku cenu izbeći kao glavno jelo, već će, kada naruči obrok koji dolazi sa salatom kao prilogom, zatražiti da se lisnato povrće zameni kuvanim povrćem.
„Zbog svog iskustva, imam tendenciju da prema hrani zauzmem oprezniji pristup“, objasnio je Marler u razgovoru za Washington Post, dodajući da su se rizici tokom godina promenili.
„Video sam previše. Bio sam u previše jedinica intenzivne nege. Prisustvovao sam previše sahrana.
Znam previše.“
Marler je dalje dodao da se tokom godina ozloglašeni patogen E. coli O157:H7 — koji se ranije najčešće povezivao sa mesom — sve više dovodi u vezu sa infekcijama koje potiču od salate.
Trajna oštećenja
Kako kaže, ova bolest može izazvati trajna oštećenja bubrega, pa čak i smrt.
Pored toga, veruje da listovi salate imaju sklonost ka širenju bakterija poput salmonele i listerije.
Uprkos tome što se u SAD svake godine zabeleži oko 48 miliona slučajeva bolesti koje se prenose hranom — što pogađa čak jednog od šest Amerikanaca, a oko 3.000 slučajeva godišnje ima smrtonosan ishod — Marler priznaje da njegova lična izbegavanja idu daleko dalje od onoga što preporučuju savezne zdravstvene vlasti.
„U tim sam godinama kada patogeni koji se prenose hranom mogu biti zaista opasni po mene“, dodao je.
Na pitanje kako osoblju restorana i kuvarima objašnjava posebne zahteve u vezi sa svojim porudžbinama, Marler je na kraju priznao: „Objasnim čime se bavim. To je profesionalni rizik.“
Bonus video:
Komentari (0)