Mnogi veruju da suvo meso može stajati u frižideru neograničeno, ali istina je drugačija – trajanje zavisi od načina pripreme i obrade mesa. Neobrađeno suvo meso koje još nije posoljeno ili dimljeno može da se čuva samo tri do četiri dana u najhladnijem delu frižidera, jer nakon toga raste rizik od kvarenja.
Dimljeno i posoljeno suvo meso može da traje znatno duže – i do tri meseca, pod uslovom da je pravilno upakovano i da nije izloženo vlazi. Dim i so deluju kao prirodni konzervansi, ali ni oni ne garantuju da meso može stajati beskonačno.
Za duže čuvanje, najbolja opcija je zamrzivač. Suvo meso treba čvrsto umotati u najlon ili staviti u vakuum kesu kako bi bilo zaštićeno od vazduha, a na taj način može da se čuva do 12 meseci bez gubitka ukusa i kvaliteta. Nakon odmrzavanja meso se ne sme ponovo zamrzavati, a svaka promena boje, mirisa ili teksture znači da ga treba baciti.
Pravilno čuvanje suvog mesa omogućava da uživanje u ovoj tradicionalnoj namirnici bude bezbedno i ukusno, smanjujući rizik od kvarenja i zdravstvenih problema.
Komentari (0)