Vreme za pripremu zimnice, a među omiljenima je džem od šljiva koji se jede cele zime skori u svakoj kući. Nema lepšeg doručka od hleba namazanog džemom ili kiflica sa domaćim džemom od šljiva.
Džem od šljiva sa rumom
Sastojci:
5 kg šljiva
1 kg šećera
2 limuna
200 ml ruma
Shutterstock
Priprema:
Šljive operite i izvadite koštice. U šerpu stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Ostavite da stoji preko noći na hladnom mestu. Kuvajte na srednjoj vatri. Kada se smesa zgusne, dodajte limun koji ste oljuštili i isekli na kolutove. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Džem je skuvan kada podignete varjaču a on sa nje spada u komadima. Sipajte ga u sterilizovane tegle koje ste malo zagrejalu u rerni i stavite u mlaku rernu sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se odozgo uhvati korica. Ohlađeni džem zatvorite celofanom i poklopcem.
Video:
Možda vas zanima…