Iako možda redovno čistite slavine i ručke svake nedelje, da li ste ikada proverili stanje slavine?
Od naslaga kamenca do rđe i opšte prljavštine, glave slavina se brzo prljaju zbog česte upotrebe. Nakupljeni minerali ne samo da mogu smanjiti pritisak vode, već mogu i iritirati kožu na rukama i licu.
Ali nemojte odmah zvati vodoinstalatera. Isprobajte ovu jednostavnu, veoma jeftinu metodu za održavanje čistoće slavine uz pomoć stvari koje verovatno već imate kod kuće.
Kako očistiti slavinu sirćetom
Destilovano belo sirće je pravo čudo kada je u pitanju čišćenje po kući – i ključni je sastojak ovog jednostavnog sredstva za čišćenje.
Shutterstock
Pratite sledeće korake da vaša slavina ponovo izgleda kao nova.
Korak 1: Očistite i osušite slavinu
Za početak, koristite vlažnu sunđerastu krpu i blagi deterdžent za sudove kako biste očistili spoljašnjost slavine i uklonili osnovnu prljavštinu. Isperite čistom vlažnom krpom. Obrišite slavinu papirnim ubrusom ili krpom i uverite se da su glava i izlaz slavine potpuno suvi.
Korak 2: Napravite rastvor za čišćenje
Uzmite plastičnu kesu sa zatvaračem i napunite je do pola mešavinom jednakih delova destilovanog belog sirćeta i vode. Pazite da ne prepunite kesu – dovoljno je do pola.
Korak 3: Postavite i pričvrstite kesu preko slavine
Pažljivo postavite kesu s rastvorom preko glave slavine tako da glava bude potpuno potopljena u tečnost. Čvrsto vežite gumicu oko kese da biste je učvrstili. Ostavite da glava slavine odstoji u mešavini od 30 do 60 minuta, u zavisnosti od njenog stanja.
Korak 4: Uklonite kesu i osušite
Polako skinite gumicu i pažljivo uklonite kesu sa slavine. Verovatno ćete primetiti prljavštinu koja pluta u rastvoru. Pustite vodu na nekoliko sekundi kako biste isprali sve ostatke koji su se možda odvojili, pa obrišite slavinu papirnim ubrusom ili krpom. Ponovite postupak po potrebi za temeljno čišćenje.
Na šta treba obratiti pažnju pre upotrebe ove metode
Pre nego što potopite glavu slavine u sirće, proverite od kog je materijala napravljena – da li može da izdrži kiselost sirćeta. Budite oprezni kada koristite sirće na sledećim materijalima:
- Ulje-rubirani bronz
- Nezaštićeni mesing
- Nerđajući čelik
- Hrom
Ako niste sigurni, prvo nanesite malo sirćeta na neupadljivo mesto na slavini ili smanjite vreme potapanja, savetuje Real Simple.
Bonus video:
Možda vas zanima…