Odeća vam je gruba nakon pranja i peglanja? Svi prave istu grešku, a rešenje je u ovoj sitnici

Tatjana Badarević Vesti 15.10.2024 17:51 0

Jedna uobičajena greška prilikom pranja čini odeću grubom i neprijatnom

žena

Shutterstock

 

Mekani i mirisni veš nakon pranja ključno je ne samo za udobnost, već i za zdravlje kože. Grubi komadi odeće mogu izazvati nelagodu, iritacije pa čak i alergijske reakcije. Osim toga, pravilno pranje i peglanje produžuju vek trajanja tkanina, zadržavaju boje živima i sprečavaju brzo uništavanje odeće.

Postoji trik koji će vam osigurati da odeća nikad više ne bude gruba nakon pranja i peglanja, mnogi prave istu grešku, a da toga nisu ni svesni.

Saveti za savršeno mekanu odeću

Mnogi ljudi verju da će odeća biti čistija i mirisnija ako u veš mašinu stave više deterdženta, no to nije istina. Naprotiv, višak praška šteti vašoj veš mašini i čini odeću grubljum. Osim što oštećujete svoju veš mašinu i odeću, možete izazvati i zdravstvene probleme. Ako deterdžent nije temeljno ispran, može uzrokovati iritacije kože ili alergijske reakcije.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Ako primetite da je odeća kruta i gruba na dodir nakon pranja, to je jasan znak da koristite previše deterdženta. Iako će prljavština biti uklonjena, tkanina će se brže trošiti, boje će bledeti, a odeća će postati neudobna. Pritom rizikujete i alergijske reakcije.

Korišćenje prevelike količine praška stvara višak pene, zbog čega se veš zalepi jedno za drugo i ne ispere se dobro. Ostaci deterdženta ostaju vidljivi na odeći, a vaša veš mašina može biti oštećena jer se višak praška teško rastapa i zapušava otvore.

Takođe, komadići praška mogu se nakupljati u odvodnom crevu i uzrokovati zapušavanja. Zato je važno paziti na količinu deterdženta koju koristite. Primera radi, za standardnu veš mašinu kapaciteta osam kilograma (ako odeća nije jako prljava) dovoljne su dve kašike deterdženta. Ako odeću perete na ruke, potrebno vam je još manje.

Važno je uzeti u obzir i kvalitet deterdženta koji koristite. Koncentrisani deterdženti imaju jače delovanje i potrebna je manja količina nego kod običnog praška.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako biste izbegli iritacije kože, ključno je ukloniti ostatke deterdženta sa odeće. Potopite odeću u vodu u koju ste dodali šoljicu sirćeta (pomaže da se višak deterdženta lakše ukloni), a zatim ručno istrljajte vidljive tragove praška.

Ostavite odeću sat vremena u toj tečnosti, a zatim je stavite u veš mašinu i uključite samo program ispiranja, piše Need That Idea.

Komentari (0)
Loading